Od 25. ožujka do 8. travnja Pharma Maac, u suradnji s austrijskim brendom Wellion, upriličio je jedinstveni zdravstveni projekt koji ima za cilj širenje svijesti o dijabetesu te njegovoj prevenciji.

Širenje svijesti

Riječ je o prvoj dijabetološkoj ordinaciji na kotačima, koja je u Livno došla nakon Trebinja, a prije toga je bila u Ljubuškom, Mostaru i Sarajevu. Supartner na projektu iz HBŽ-a je tomislavgradska udruga dijabetičara “Novi život”, čija predsjednica Đula Kozarić ističe kako su više nego zadovoljnim odzivom Livnjaka. Cilj projekta je širenje svijesti o dijabetesu te njegova prevencija, s obzirom na činjenicu da se, po različitim statistikama, ljudi susreću sa simptomima dijabetesa, ali da tome ne poklanjaju gotovo nikakvu pozornost. A prvi koraci, kada se simptomi dijabetesa tek pojave, izuzetno su važni jer se mnogo može učiniti baš u tom razdoblju, istaknula je voditeljica projekta Nina Erbez te dodala kako od ove bolesti modernog doba samo u BiH boluje više od 300.000 osoba, među kojima je i veliki broj djece. Istaknula je i kako svaka druga osoba ima simptome kojih nije ni svjesna te dodala: - Dijabetes ne boli i stoga je nužno vršiti povremeno mjerenje vrijednosti šećera u krvi. Stoga je tvrtka Pharma Maac odlučila poduzeti društveno odgovornu akciju koja će privući veliki broj građana BiH - kazala je. Piše Večernji list BiH.

Mlađa populacija

Naglasak je stavljen na mlađu populaciju kako bi se bolest otkrila u ranijoj fazi i navrijeme počela liječiti. A koliko je ova bolest česta, dovoljno govori podatak da je od 2000. godine do danas utrostručen broj osoba s dijabetesom u svijetu te da globalni troškovi povezani sa šećernom bolešću iznose oko 850 milijardi američkih dolara godišnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok