Seruma protiv zmijskog otrova ima u dovoljnim količinama i svi domovi zdravlja na prostoru Hercegbosanske županije (HBŽ) imaju određenu količinu seruma, potvrdila je to za Fenu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diana Mamić.

Po njezinim riječima, seruma osim u domovima zdravlja ima u rezervnim količinama u Zavodu za javno zdravstvo HBŽ-a, a ove godine u zdravstvenim ustanovama HBŽ-a do sada nije prijavljen niti jedan slučaj ugriza zmije.

Za razliku od prošlih godina kad su zbog nestašice seruma, odnosno zbog kašnjenja s isporukom, iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije upozoravali i apelirali na pojačan oprez stanovništva, ove godine je, kako kaže dr. Mamić, na vrijeme nabavljen serum i dostavljen je svim ustanovama.

Iz Veterinarske stanice Tomislavgrad u posljednje vrijeme nisu imali većih intervencija kada je riječ o ugrizima zmija, a ako ih je bilo, kako kaže veterinar Dragutin Krišto, moguće je da su vlasnici životinja riješili problem bez traženja pomoći veterinara.

- Unutar veterinarske stanice mi nemamo serum protiv ugriza zmije, a ukoliko bi došlo do intervencije tada vlasnik ozlijeđene životinje u najbližoj ljekarni kupuje dozu seruma kojeg mi ubrizgamo - kazao je Krišto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok