Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 18. svibnja 2018. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog Uroša Makića, bivšeg načelnika Općine Bosansko Grahovo, rođenog 1957. godine, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz članka 383. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 2008.-2015. godine u svojstvu načelnika Općine Bosansko Grahovo, prekoračio granice svoje službene ovlasti, u namjeri da općini Bosansko Grahovo pribavi imovinsku korist, a ošteti  proračun Federacije Bosne i Hercegovine i proračun Kantona 10, tako što u navedenom vremenskom periodu, naplaćene naknade za korištenje podataka premjera, katastra nekretnina, katastra zemljišta i popisnog katastra nije uplaćivao na račun javnih prihoda proračuna Kantona prema mjestu u kojem je usluga izvršena i proračun Federacije Bosne i Hercegovine, a što je bila obveza sukladno odredbama članka III. Privremene odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, već je iste uplaćivao na blagajnu Općine Bosansko Grahovo.

U periodu od 2008-2015. godine, Općina Bosansko Grahovo-Služba za katastar nekretnina ukupno je izdala 3088 uplatnica o naplati takse za izdane podatake premjera, katastra nekretnina, katastra zemljišta i popisnog katastra i dr., a  korisnici usluga su u gotovini na ime naknada za korištenje podataka iz katastra uplatili 34.400,00 KM, koji iznos je položen na račun blagajne Općine Bosansko Grahovo.

Iznos od 24.080,00 KM optuženi Uroš Makić, nikada nije uplatio na propisane račune, sukladno privremenoj odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine,  već je navedena novčana sredstva zadržao za Općinu Bosansko Grahovo, pa je takvim postupanjem Općini Bosansko Grahovo pribavio korist u iznosu od 24.080,00 KM.

Takvim nezakonitim postupanjem, optuženi je oštetio proračun Federacije Bosne i Hercegovine za iznos od 13.760,00 KM, a proračun Hercegbosasnke županije za iznos od 10.320,00 KM.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 30. svibnja 2018. godine zakazao ročište radi razmatranje izjave o priznanju krivnje u kaznenom predmetu protiv optuženog.

Postupajući tužitelj je u kaznenom predmetu protiv optuženog Uroša Makića, u skladu sa člankom 114. stavak 2. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine,  predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od 24.080,00 KM.

Za kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz članka 383. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se optužnicom Kantonalnog tužiteljstva K 10 optuženom stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Priopćeno je iz Tužiteljstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok