Ispred džamije Hadži Ahmeta Dukatara u povijesnoj jezgri Livna sinoć je drugu godinu za redom u organizaciji prijatelje iz Republike Turske za sve postače na  jugozapadu BiH pripremljeno 500 iftara, javlja Anadolu Agency (AA).

Radost podjele iftara u 27. noći ramazana upriličena je u organizaciji Općine Urfa Eyyubiye u suradnji sa Istanbul EKC i sa Islamskom zajednicom u BiH.

Generalni predstavnik Udruženja balkanskih kultura (BAKIDER) Emin Bajrić istakao je kako se povodom ovoga događaja javio i savjetnik turskog predsjednika Erdogana te istaknuo da su takve organizacije veoma bitne za bratstvo između Turske i Balkana i da ih treba što više kako bi se povećala ljubav bez koje se ne može napredovati.

Predstavnica IHH-a za Balkan Mukadera Tanović naglašava kako je prošlogodišnja organizacija zajedničkog iftara u Livnu pokazala koliko je u tom mjestu potrebno okupljanje i koliku radost među vjernicima izaziva, te se ove godine to nije moglo izostaviti.

- Cilj je bio da 27. noć ramazana organiziramo zajednički iftar u BiH, odnosno u Livnu i u Jerusalemu u isto vrijeme. Cilj cijele organizacije je da budemo most između istoka i zapada - kazala je Tanović.

Livanjski imam džamije Hadži Ahmeta Dukatara Ismail ef. Mehtić ističe kako je iftar u Livnu velika radost za sve muslimane toga kraja.

- Ovo je veoma značajan susret jer mi nemamo prilike da se često okupljamo. Mjesec ramazan upravo tome i služi kako bi se mi družili kako kroz džamije tako kroz zajedničke iftare. Zato nam to gdje je broj Bošnjaka jako mali ovo jako puno znači - kazao je livanjski imam Mehtić.. 

U sklopu kompleksa najveće džamije u gradu Livnu, džamije Hadži Ahmeta Dukatara, zvane još i Glavica koja je sagrađena dolaskom Osmanlija u Livno, nalazi se livanjska sahat-kula.

Cijeli se povijesni kompleks nalazi na posebnoj uzvisini u sklopu brda Bašajkovac, koji dominira nad gradom Livnom. Dukatareva džamija i sahat-kula smještene su u povijesnoj jezgri staroga Livna, u livanjskom Gornjem gradu ili na Fehri, koja je nastala tijekom četiristoljetne osmanske vlasti perioda u Bosni i Hercegovini.

Dukatareva džamija je, s nešto kasnije izgrađenom sahat-kulom, najreprezentativniji objekt osmanske gradnje u livanjskom kraju i jedan od najljepših primjera tradicionalne sakralne arhitekture iz osmanskog doba.

Pogledajte fotogaleriju >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok