HKUD "Dinara” iz Livna u nedjelju je u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu organizira godišnji koncert svih svojih sekcija.

Iz sastava HKUD "Dinara” na koncertu su nastupili Gradska limena glazba, Gradski harmonikaški orkestar ,Ženska vokalna skupina i Kazališna scena “Cleuna”.

“Okupljene posjetitelje svojim izvedbama članovi Dinare podsjetili su zašto je ovo društvo jedno od najprepoznatljivijih i najkvalitetnijih ne samo u našoj Hercegbosanskoj županiji nego i šire”, kazao je predsjednik ovog društva Saša Grabovac.

Po njegovim riječima harmonikaši su svoje umijeće pokazali izvodeći Hotel Californiu,  potom Ples sablji pa sve do starogradskih domaćih uspješnica.

“Limena glazba je pak predstavila kako zvuče dalmatinske pjesme na puhačkim instrumentima, a svoj doprinos dale su i članice ženske vokalne skupine izvodeći splet domaćih skladbi kao i stranih evergreena”, istaknuo je Grabovac dodavši da su clanovi  kazališne scene Cleuna izveli dio predstave Neboder te tako najavili njeno  prikazivanje za petak 29. lipnja u istoj dvorani gdje se održavao koncert.

Voditelji sve četiri spomenute sekcije su Mladen Jelović, Matea Trboglav Vrdoljak i Dinko Periša. 

 

Hrvatsko  kulturno-umjetničko društvo “Dinara“ inače je osnovano 1895. godine dok su njeni najstariji članovi upravo Gradska limena glazba koja djeluje od 1902.godine.

Svoje aktivnosti Gradska limena glazba  najviše vežu za nastupe na smotrama  puhačkih orkestara a na repertoaru imaju skladbe klasičnih  kao i suvremenih glazbenika s kojima su osvajali i veliki broj nagrada na prigodnim natjecanjima.

Isto tako šest  godina djelovanja imaju iza sebe i livanjski  harmonikaši koji slove za jedne od ponajboljih u široj regiji.

Pod ravnanjem i vodstvom Mladena Jelovića svojim muziciranjem plijene pažnju svojim nastupima gdje god se pojave u izvođenju najboljih klasičnih i modernih djela te kompozicija.

Jedan od značajnih nastupa, ovo kulturno društvo imala je  21. lipnja u Splitu gdje su povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe  a na poziv Hrvatske glazbene unije na Pjaci u Splitu sa  Gradskim harmonikaškim orkestrom i Gradskom limenom glazbom HKUD-a  Dinara odrzali samostalni koncert.

Također značajan nastup imali su 16. lipnja gdje su u sklopu projekta "Kultura ne poznaje granice" sa Ženskom vokalnom skupinom i Gradskom limenom glazbom HKUD-a  Dinara odrzali svoj koncert na otvorenom u Brelima.

“I sa ovim godišnjim koncertom Dinarinih članova potvrđeno je da je riječ kako o glazbenom tako i o kulturnom žarištu cijele regije”, naglasio je Grabovac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok