U organizaciji Franjevačkog samostana na Gorici i Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno preksinoć je počela tradicionalna 8. manifestacija Kulturno – vjerski dani „Naša Gorica“ 26. – 29. lipnja 2018. godine.

Manifestacija je počela otvaranjem izložbe slika fra. Petra Perice Vidića, slikara i humaniste. Obilježavanju 60 godina umjetničkog stvaralaštva ovoga franjevca nazočio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić.

Na početku otvaranja izložbe u Franjevačkom muzeju na Gorici ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livnu, Dražena Džeko istaknula je kako je 60 godina slikarskog stvaralaštva fra. Petra Perice Vidića ostavilo neizbrisiv trag u povijesti svoga franjevačkog reda i da je zauzeo istaknuto mjesto u suvremenoj Bosanskoj – Hercegovačkoj i Hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

„Boja i kolorit osnova su njegovog likovnog izričaja, a njegovo slikarstvo obilježeno je bujicom impulzivnih pokreta koji isijava iz svake slike i govori o neiscrpnoj energiji i ljubavi ovog franjevca, slikara i humanista. Fra Peričina ljubav prema Bogu, čovjeku i umjetnosti vidljiva je iz svake slike, a slikajući prirodu kao most između neba i zemlje, Boga i čovjeka, širi optimizam i vjeru u bolje sutra“, rekla je ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno naglasivši da je zadovoljstvo na ovoj prigodi prisjetiti se i odati počast značajnim franjevcima livanjskog kraja, ali i cijele provincije Bosne Srebrene.

Fra Petar  Perica Vidić je dosad imao više od 100 samostalnih izložbi.

Likovni opus fra. Petra Perice Vidića predstavio je fra. Mirko Jozić.

Autor ove izložbe fra. Perica zahvalio je organizatorima na postavljanju izložbe istaknuvši kako je za njega ovo bila posebna večer i kako je ovo najljepši galerijski prostor koji je dosad vidio. U govoru obratio je posebnu pozornost na Gabriela Jurkića koji je približio svima nama istinsku likovnu umjetnost.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Livnu, fra. Pere Kuliš svečano je otvorio izložbu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok