Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija “Dani kosidbe - Strljanica 2018.” započela je protekloga vikenda u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Kupresu, gdje je održan etno festival “Moj Ivane - Kupres 2018.”.

Prije samog početka koncerta nazočnima su se prigodnim riječima obratili načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić te domaćin, kupreški načelnik Milan Raštegorac koji je i otvorio festival.

Zaljubljenici u hrvatsko tradicijsko blago u dvosatnom programu uživali su u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava. Nastupili su KUD “Mokro” iz Širokog Brijega, Etno skupina “Čuvarice” iz Rame, Ženska vokalna skupina “Ivavčice” Kupres, Muška vokalna skupina “Kupreški bećari”, HKUD “Drijeva” iz Gabele te KUD “Nikola Šubić Zrinski” iz Petrijevaca (RH).

Organizator etno festival bila je ustanova Hrvatski dom Kupres. Jučer je u sklopu Dana kosidbe održana Županijska stočarska izložba uz nastupe KUD-a “Nikola Šubić Zrinski”, vokalno-glazbenog etno sastava “Sinovi Hercegovine” i Kupreških bećara.

Održana su i natjecanja u tradicionalnim disciplinama bacanje kamena s ramena, skok u dalj, potezanje konopa, a najveće zanimanje izmamilo je viteško natjecanje kosaca te Međunarodna galopska utrka na 1600 metara.

Tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu” odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat. Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok