Uoči središnje proslave blagdana sv. Ane u župi Lištani, u subotu 28. srpnja 2018. godine služeno je euharistijsko slavlje u Memorijalnom centru Donji Rujani.

Svetu misu za poginule hrvatske branitelje predvodio je fra Josip Ikić, prefekt i odgojitelj sjemeništaraca u Visokom, koji je u svojoj propovijedi poručio:

,, Ono što možemo učiniti jest sjećati se i ne zaboraviti, a kao vjernici prikazivati molitve i žrtve za duše branitelja koji su stradali možda i nespremni, sve ih prepuštamo božjem milosrđu. Mi preživjeli trebamo se ogledati na sve one koji su bili spremni žrtvovati se za svoga bližnjega, imati taj osjećaj žrtve, jer u današnjem vremenu materijalnog bogatstva i svjetovne slave gubi se osjećaj za žrtvu.’’

Žrtvi oko 350 poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i članova Katoličke Crkve, čija su imena isklesana na 15 kamenih ploča postaja Križnog puta u crkvi Memorijalnog centra, kao i svima koji su stradali za slobodu hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, molitvom su i ove godine svoje štovanje iskazali vjernici sa župnikom župe Lištani don Ivom Martinovićem, svećenici, predstavnici braniteljskih udruga i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić.

Iz crkve sv. Juraja mučenika u sklopu Memorijalnog centra Donji Rujani odaslana je poruka: ,,Imamo primjer sv.Juraja isv. Ane. Bili su ljudi ponizni, služili su Bogu i bližnjemu a njihova slava ne prestaje.. Današnja sveta misa i ovo sjećanje na naše pokojnike neka i nas potakne da na prvo mjesto stavimo božje vrednote, da nam vjera bude važna i budemo svjesni da bez žrtve nema napretka.’’

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok