Kupres se definitivno ne predaje, uprkos brojnim problemima s kojima se susreće ova prostrana, ali i jedna od najrjeđe naseljenih općina u BiH.

Iseljavanja i odavde ima, no lokalna vlast, predvođena načelnikom Milanom Raštegorcem Komom, potaknuta entuzijazmom nekolicine privrednika, čini sve što može da poveća broj radnih mjesta i zaustavi trend iseljavanja. Tako bi stvorili pretpostavke da se vrate i oni koji su već davno otišli u svijet u potrazi za poslom. Piše Avaz.

Da je tako, potvrđuje i primjer mladog Kuprešaka, Ivana Vile(31), koji se poželio vratiti iz Njemačke te u rodnom Kupresu pokrenuti proizvodni pogon metalne industrije. U početku bi radilo od 10 do 15 radnika. S realizacijom projekta počeo je prije dvije godine, kada se obratio načelniku, koji mu je izišao ususret, te osigurao lokaciju za proizvodni pogon na izlazu iz Kupresa prema Livnu.

Početak izgradnje proizvodnog pogona

Njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima, mlađima od 40godina, koji žele raditi na Kupresu, općina se obavezala vratiti 80 posto uplaćenog novca za ishođenje građevinske dozvole.

- Vila je to iskoristio i već je završen objekt koji čeka opremu, a čeka se i da nekoliko radnika završi obuku u Njemačkoj, gdje je trenutno i Vila, pa da proizvodnja krene - kazao je Raštegorac.

Mladog kupreškog poduzetnika, niti njegovog oca, nismo našliu Kupresu za vrijeme posjete, ali smo kontaktirali općinsku službenicu i njihovu bližnju rodicu Ivonu Turalija, koja nam je kazala da je pogon završen, kao i unutrašnji radovi.

- Čekaju se samo mašine i „KMC Kupres“ može početi proizvodnju, a radit će sitne stvari, postolja i slično, vezano za robotiku, uglavnom za izvoz. Ivan i otac su trenutno u Njemačkoj. Otac dolazi za desetak dana i vjerovatno će već tada biti novih informacija – kazala nam je Turalija.

Dobili grant

Inače, „KMC Kupres“ je jedna od firmi koje su nedavno dobile grant programa USAID Projekta „Diaspora Invest“. U drugom krugu javnog poziva od 72 aplikacije, izabrano je 11, među kojima i ova firma iz Kupresa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok