Općinski sud u Livnu, rješenjem od 27. rujna 2018. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog Kristijana Mihaljevića, državljanina Bosne i Hercegovine, rođenog 1993. godine u Livnu, gdje je i nastanjen, radi postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio kaznena djela krađa i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Optuženom se stavlja na teret da je u noći 24.lipnja.2018. godine oko 03,30 sati iz dvorišta obiteljske kuće u Zagrebačkoj ulici u Livnu otuđio motorno vozilo marke BMW, bh registarskih oznaka, vlasništvo oštećenog Z.R., rođenog 1991. godine, nakon čega je oko 04,00 sati u Zagrebačkoj ulici napao službenu osobu u vršenju poslova javne sigurnosti i osobu koja joj pomaže u vršenju poslova sigurnosti, tako što se otuđenim vozilom, velikom brzinom i prelaskom u suprotnu kolničku traku zabio u službeno policijskom vozilo koje je pokušavalo zaustaviti osumnjičenog, a u kojem vozilu su se u trenutku zaustavljanja nalazili djelatnik PP Livno A.Đ. i oštećeni Z.R. Nakon udara u službeno vozilo, osumnjičeni je napustio otuđeno vozilo te pobjegao u nepoznatom smjeru, a isti je oko 08,30 sati pronađen i lišen slobode.

Od siline udarca na vozilima je pričinjena veća materijalna šteta, a policajac A.Đ. i oštećeni Z.R. su zadobili lake tjelesne ozljede.

Podsjećamo da je nakon donošenja Naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj dana 26.lipnja.2018. godine, Općinskom sudu u Livnu,  podnio prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog te je nakon održanog ročišta zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecanja na svjedoka kao i zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi puštanjem na slobodu mogao ponoviti ista ili slična kaznena djela, jer se radi o višestrukom povratniku u vršenju raznih kaznenih djela, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenog  donio rješenje o određivanju pritvora u trajanju od mjesec dana, s tim da je dana 20 srpnja.2018. godine po Rješenju Općinskog suda osumnjičenom pritvor bio produljen za još dva mjeseca.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 22. listopada 2018. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog Kristijana Mihaljevića.

Za kazneno djelo Krađa iz članka 286. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju od tri godine, dok je za kazneno djelo Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz članka 359. st. 2. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine predviđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Priopćeno je iz tužiteljstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok