Prema preliminarnim rezultatima općih izbora u BiH, održanih 7. listopada, općina Drvar slovi za mjesto sa 60 posto nevažećih listića kada je u pitanju izbor za člana Predsjedništva BiH.

Na osnovu naknadno prispjelih glasova iz mobilnog tima i DKP mreže, broj nevažećih listića se povećao, ali nije još konačan, jer se čekaju glasovi koji trebaju tek stići poštom.

Frapantni su podaci koji se tiču broja nevažećih listića u nekoliko biračkih odbora na prostoru Drvara. Prema podacima CIK-a, broj nevažećih listića za člana Predsjedništva BiH, na biračkom mjestu Mokronoge iznosi 82 posto. Po broju nevažećih slijede birački odbori Vidovo Selo sa 77 posto, zatim Drvar Selo i Šipovljani sa po 65 posto nevažećih listića.

Iako, prema podacima CIK-a, postoji i veliki broj praznih listića, ono što je zabrinjavajuće i zapanjujuće kada je u pitanju biračko mjesto Vidovo Selo stoji da je svih 77 posto nevažećih listića kategorirano u grupu nevažećih listića po drugim kriterijima s nijednim praznim listićem. Na osnovu toga se izvodi zaključak da je 77 posto glasača načinilo „namjerno“ nevažeći listić na ovom biračkom mjestu, što je samo po sebi začuđujuće. (Avaz)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok