U suradnji Frajevačkoga samostana i Kulturno-informativnoga centra Tomislavgrad sinoć je u punoj kinodvorani Kulturno-informativnoga cetra prikazan dokumentarni film “40 dana”.

Fra Slaven Brekalo pozdravio je sve prisutne i uputio ih u sadržaj filma, ispričavši u šali da je scenarist i režiser filma Ante Čaljkušić njegov kolega s Katoličkog bogoslovnoga fakulteta koji je jednostavno cijelo školovanje imao “višak energije”, a ta energija se na kraju s pomoću Božjom usmjerila na nastanak ovakvoga jednoga filma. Javlja Tomislavcity.

Dokumentarni film govori o problemu pobačaja s kojim se suočava sve više žena. Prikazane su žene koje su se odlučile u zadnjem trenutku boriti za život djeteta koje raste pod njihovim srcem, a prikazane su i one žene koje nose bolne posljedice u svom psihičkom i duhovnom životu nakon toga čina.

Nakon što je pokrenuta molitvena pro-life inicijativa “40 dana za život” brojne klinike u svijetu koje su vršile pobačaj odlučile su zatvoriti svoja vrata, a brojni liječnici i medicinske sestre koji su sudjelovali u ovome zahvatu zatvorili su to poglavlje svoga života.

U filmu se pojavljuje i mladić koji je trebao biti abortiran, ali njegova majka se ipak odlučila boriti za njegov život, na čemu joj je on neizmjerno zahvaljuje. Tu su i mlade žene koje pod pritiskom okoline i obitelji pristaju na pobačaj, ali djelovanjem ljudi iz inicijative “40 dana” ipak odlučuju da na svijet donesu dječicu koja ih sada obogaćuju i daju im smisao.

Važno je napomenuti da su oni muškarci koji žene potiču na ovaj nehumani čin suučesnici ubojstva nerođenoga djeteta, bez obzira koliko svoj grijeh trpali pod tepih. Dijete je Božji dar i bez obzira na teške životne okolnosti u kojima se nalaze bračni parovi ili parovi koji još nisu u braku, važno je napomenuti da će Božja providnost učiniti svoje kada za to dođe vrijeme. U filmu je stavljen naglasak i na važnost posta i molitve.

Prema fra Slavenovim riječima, planira se prikazivanje filma i u tomislavgradskim školama, što bi bilo jako pohvalo, jer važno je da se svi učenici što prije suoče s mogućnošću da će možda jednom biti dovedeni pred zid kad je pobačaj u pitanju, ali će im film prikazati da iza toga zida postoji nešto puno bolje i ljepše i nešto zbog čega se sve isplati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok