U povodu Mjeseca knjige, u Galeriji KIC-a u Tomislavgradu sinoć je upriličena književna večer.

Riječ je, možemo reći, o tradicionalnome kulturnome događaju koji se po četvrti put održava u Tomislavgradu, od ove godine pod nazivom Kraljevstvo riječi. U  njoj je sudjelovalo deset autora, već poznatih javnosti kroz njihova objavljivana djela, ali i oni koji se po prvi put predstavljaju čitalačkoj publici.

Piše: Zora Stanić | Tomislavcity

Uz braću Miju i Marka Tokića, publika je pozorno slušala stihove i ostalih zavičajnih autora: Tomislava Majića, Ivana Bakovića (koji je bio i u ulozi moderatora večeri), mlade duvanjske studentice Marije Pavković, te kratke priče Ivane Ćurić (Iz dnevnika jedne mlade) i Ive Bagarić (Dašak moga zavičaja). U programu Večeri sudjelovali su i Ivan Sivrić te književnice iz Posušja i Drinovaca – Nada Đerek i Marina Alerić Bebić. Iz opravdanih razloga izostao je pak Čitlučanin Srećko Marijanović.

Ovom prigodom predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Ivan Sivrić, podsjetio je nazočne na djelovanje Društva te zahvalio prisutnim književnicima, članovima Društva, što su svojim radom pomogli da se Društvo održi i nastavi djelovanje. Ujedno je najavio skoro obilježavanje 25. obljetnice djelovanja Društva, a ravnateljici KIC-a, gospođi Danijeli Papić, uručio je nekoliko djela objavljenih u izdanju Društva hrvatskih književnika. Ovom prigodom proglašen je i najčitatelj godine u Tomislavgradu. Riječ je o gospodinu Edinu Đugumu iz Tomislavgrada koji je u 2018. godini iz Gradske knjižnice pročitao oko 50 djela.

U ime uredništva Tomislacityja izražavamo ponos i zahvalnost što je među sudionicima Kraljevstva riječi više suradnika našega portala, koji povremeno ili još uvijek svoja djela – pjesme, priče i kolumne, objavljuju na našim mrežnim stranicama (Marko Tokić, Ivana Ćurić i Iva Bagarić). Radujemo se i skorom izlasku Ivinog prvijenca kao i druge knjiga priča „Iz dnevnika jedne mlade“, naše Ivane Ćurić, što je najavljeno i na ovomu kulturnom događaju.

I na kraju, no ništa manje važno, u Tomislavgradu ima tko čitati, pisati i slušati. Pokazali su to sudionici ove književne večeri ali i publikom ispunjena Galerija KIC-a, unatoč kišnomu vremenu. Uostalom, kao što pjesnik reče: Sve je pjesma, čak i tišina.

Književnu večer u Tomislavgradu organizirao je tomislavgradski KIC u suradnji s Općinom Tomislavgrad, resornim županijskim i federalnim ministarstvom znanosti, prosvjete, kulture i športa, Ministarstvom financija HBŽ-a, i Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, a glazbenim izvedbama na glasoviru događaj su upotpunile su i polaznice Osnovne glazbene škole Tomislavgrad – Mihaela Vukadin i Matea Bagarić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok