Gradonačelnik Livna Luka Čelan sudjelovao je na međunarodnom simpoziju pod nazivom „Izazovi inkluzije djece s teškoćama u razvoju u dječjim vrtićima i školama“ održanom u Mostaru.

Simpozij su organizirali multietnički inkluzivni vrtići „Sunčani most“ Mostar i „Sunčani most II“ Livno u suradnji s austrijskom neprofitnom organizacijom Diakoniewerk.

Simpoziju su bili nazočni brojni predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova, roditelji djece s teškoćama u razvoju te različiti stručnjaci koji rade s djecom među kojima je bio i dobar broj iz Livna.

Cilj simpozija je bio predstaviti pozitivne primjere inkluzije odnosno uključenosti u obrazovanju i ukazati na važnost dobre suradnje između vrtića i škole. Brojni izazovi u provođenju inkluzije s kojima se u praksi susreću odgajatelji u vrtićima, učitelji, nastavnici, djeca i njihovi roditelji zahtijevaju da se o ovoj temi razgovara, da se razmjenjuju iskustva i da se donesu zaključci i preporuke koje će unaprijediti položaj djece s teškoćama u razvoju, čulo se u samom uvodu otvaranja simpozija na kojemu se obratio i livanjski gradonačelnik.

Kazao je kako je Grad Livno kroz svoj dosadašnji rad i različite projekte veliku pozornost posvećivao najosjetljivijim kategorijama našega društva, te da su u te projekte bila  uključena djeca s poteškoćama, njihovi roditelji i odgajatelji. Dodao je da su uvijek iznalažena najbolja moguća rješenja kako bi djeci s poteškoćama bilo omogućeno što kvalitetnije obrazovanje te što bolja uključenost u društvo. Također je govorio o realizaciji projekta otvaranja inkluzivnog vrtića u Livnu te rad te ustanove ocijenio vrlo uspješnim.

„Veseli me također i dobra suradnja između vrtića „Sunčani most II“ i naših škola u Livnu prije svega zbog važnosti uspješnog prijelaza djece iz vrtića u osnovnu školu. Samo bliskom suradnjom i otvorenošću djeci se može pružiti najbolji daljnji put njihovog obrazovanja“, kazao je u svom obraćanju na simpoziju gradonačelnik Čelan. Pored livanjskog gradonačelnika, u ime grada domaćina, Mostara, nazočne je pozdravio gradonačelnik Ljubo Bešlić. Uvodnu riječ održale su i ravnateljice mostarskog i livanjskog Sunčanog mosta Biljana Čelan i Tina Mihaljević, a u ime austrijskog Diakoniewerka na simpoziju se obratio Lore Beck, član savjetodavnog vijeća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok