Stipe Vukoja iz Rakitna kod Posušja novi je “prvi lažov” Hercegovine. On je uvjerljivo pobijedio na 10. po redu, najzanimljivijoj manifestaciji u našoj zemlji pod nazivom “Dobro slaži i ostani živ”, održanoj u subotu uvečer na Blidinju, točnije u Hajdučkoj Republici Mijata Tomića.

Ovo je već 5. put da Stipe nastupa na ovoj manifestaciji. Do sada je pobijedio nekoliko puta, a prošle godine je za dlaku izgubio od Vinka Šarića, također iz Rakitna, koji je ove godine završio na drugom mjestu, dok je treće osvojio Ivan Stojić – Laka.

Sudionik ne smije biti političar

Pred petstotinjak gostiju za titulu najboljeg lašca natjecalo se 10 kandidata, a sudjelovati u natjecanju mogli su svi pošteni i čestiti ljubitelji istinite riječi. Jedini uvjet bio je da sudionik ne smije biti političar budući da je riječ o manifestaciji na amaterskoj razini, a kako i sami znamo, naši političari su vrli profesionalci u laganju.

Za sve natjecatelje je organizator, kao i za sve ostale goste, osigurao vrijedne nagrade. Nagrade su bile tipično hajdučke, a one najvrjednije otišle su u ruke prvonagrađenih. Tako je Stipe, koji je sa svojom pričom o jednom svećeniku i kravi izazvao salve smijeha među nazočnima, osvojio pehar i pršut.

Prema riječima Marije Vukoja, vladarice Republike, jako su zadovoljni natjecanjem i samom atmosferom te večeri koju su dodatno zagrijali tamburaši iz Vinkovaca.

- Dojmovi o proteklom događaju još se sređuju, jer još smo ‘pod dojmom’. No, moram kazati kako je sve prošlo kako treba i sretni smo zbog toga, jer ni nakon 10 godina nije nestalo zanimanje za ovu manifestaciju. Čak štoviše, iz godine u godinu sve je više i natjecatelja, manifestacija je poprimila međunarodni karakter, a sve je više i gostiju, kazala je Marija.

Stipina priča

“Bio jednom jedan svećenik koji je uvijek tražio da se daje njemu i crkvi puno. A stalno je govorio da će svakom tko mu bilo što dadne Bog to uzvratiti. Davao tako njemu svit, netko kravu, netko junicu, tele… Mislim se ja, odoh mu i ja dat kravu, pa neće li i meni Bog dati. Onda na mene žena i mater pokojne zagalamile: ‘Ne, kud ćeš to ti njemu davati, šta će dica, šta ćemo mi?!’A ja njima kažem: ‘Pa Bog će nam uzvratiti.’ I tako ti ja dadnem njemu kravu, a on meni veli: ‘Fala komšija, Bog ti dao i uzvratio i nadoknadio.’ Tako je to bilo par dana. Moja krava u međuvremenu pobisni i pošla mojoj kući, a sve ostale krave koje je on skupio pošle za njom. Kad eto ti svećenika, pita on mene: ‘Jel’ ono moja krava došla k tebi?’ Govorim ja njemu: ‘Ma kakva tvoja krava? To je meni Bog uzvratio, pa sama došla pred kuću.’ Kad je on vidio da je neću vratiti, kaže on meni: ‘Dobro komšija, ujutro tko prije rekne dobro jutro, nek’ u njega krava ostane.’ A kad je pošao kući, ja brže-bolje za njim. Odlučio ja prespavati blizu njegove kući, pa odmah kad se probudi da mu prvi poželim dobro jutro. Popnem se ja na jednu trešnju, kad ugledah njega i njegovu sluškinju u svakakvim radnjama. Ujutro ga dočekam, siđem s trešnje i odmah mu kažem: ‘Dobro jutro, fratre.’ Kaže meni on: ‘Dobro jutro, kud te ranije vrag donio.’ I kad je skonto da sam ga vidio sa sluškinjom, kaže on meni: ‘Ma eto ti i goveda, a dat ću ti i od lemuzine štogod, samo živ bio, nemoj dalje pričat.’”. Ovo je priča kojom je Stipe Vukoja pomeo svoju konkurenciju, do suza nasmijao žiri te zasluženo zasjeo na tron najboljeg lašca Hercegovine.

10 godina Hajdučke Republike Mijata Tomića

Hajdučka Republika Mijata Tomića utemeljena je 5. lipnja 2002. godine. Obuhvaća suverenitet na području njezinih granica koje se prostiru od najvećeg vrha Vran planine do kapelice sv. Ante sve do crte raskrižja Risovac – Kedžara. Centar je u Hajdučkim Vrletima. Osnovao ju je Vinko Vukoja, koji je prije dvije godine izgubio život u nesreći, i to samo par metara od svoje rezidencije. No, Vinko bi zasigurno bio ponosan na uspjehe svoje kćeri Marije koja je nakon njegove smrti postala zakonska nasljednica očeve funkcije u Republici. “Moj otac sve je to započeo pa sam morala to nekako nastaviti. Sretna sam što smo uspjeli ovo zadržati na razini na kojoj je otac ostavio. Zadovoljni smo kada vidimo kako za ovo natjecanje iz godine u godinu vlada sve veća zainteresiranost”, kaže nam vladarica Marija.

Piše: Mirela Tučić

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija