Ivan Vukadin - načelnik općine Tomislavgrad

Načelnikov govor prigodom proslave Dana općine Tomislavgrad 08.srpnja 2014. godine.

Dame i gospodo, cijenjeni uzvanici,

Dobro došli u Tomislavgrad, na prostrano Duvanjsko polje na kojem je 925. godine za prvoga hrvatskog kralja okrunjen Tomislav, i na kojem je nepunih tisuću godina kasnije, 8. srpnja 1924. godine, u prigodi priprema proslave ovoga jubileja položen kamen temeljac duvanjske spomen-bazilike, čije se obličje od 1997. nalazi u službenom znakovlju naše Općine Tomislavgrad, čiji Dan svečano proslavljamo danas, sjećanjem na ta davna i slavna vremena.

Pozdravljam sve nazočne a posebno pozdravljam izaslanstva dvaju hrvatskih kraljevskih gradova: izaslanstvo Grada Solina, predvođeno gradonačelnikom gosp. Blaženkom Bobanom i izaslanstvo Zvonimirova grada – Knina - na čelu s gradonačelnicom gđom. Josipom Rimac, s kojima smo danas potpisali i povelje o prijateljstvu i suradnji naših kraljevskih gradova. Dobro nam došli i ugodno se osjećajte u našem, ali i vašem Tomislavgradu!

Dragi prijatelji, poštovana gospodo vjećnici. Ovakve proslave su uobičajeno prigode u kojima se načelnici osvrću na proteklih godinu dana, od posljednjega dana Općine. Pa da onda ne remetimo dobre političke običaje u idućih nekoliko minuta upoznat ću vas s onim što se kod nas u općini dogodilo u zadnjih godinu dana.

Glavnina naših radova u prošloj godini se odnosila na obećano i planirano uljepšavanje i razvoj same gradske jezgre - Tomislavgrada. U nastojanju da radimo sustavno, dugoročno i sukladno našim financijskim mogućnostima i prošle smo godine neke projekte nastavili, a neke započeli.

Najvažniji projekt, opskrba vodom, stari je san svih naših stanovnika tako da ovdje mogu konačno reći da smo ne samo započeli nego i završili projekt rekonstrukcije prvih petsto metara vodovoda i kanalizacije u središtu grada. Izgrađena je nova kanalizacijska mreža i vodovod s priključcima koji će smanjiti dosadašnje goleme gubitke vode, izgrađeni su novi pločnici, uvedena nova javna rasvjeta…

Od preuzimanja odgovornosti za ovu općinu uvijek smo naglašavali da ćemo raditi transparentno i u interesu stanovnika općine. Taj pristup je ponekada otežavajući jer smo u stalnom kontaktu s ljudima i nastojimo sve odraditi kako Bog zapovida, kako bi rekao naš narod. Nažalost, nekada nije moguće raditi tako brzo kako ljudi očekuju. Iako smo objavili dva nova natječaja koji predstavljaju nastavak sličnih radova u ostalim dijelovima grada, zbog brojnih žalbi, ugovori s izvođačima još uvijek nisu potpisani. No siguran sam da ćemo i ovo dovršiti jer pravo na žalbu je ono što treba uvažiti i nastaviti onim putem kojim smo krenuli.

Pored ovih radova u samom naselju u gradu nastavljeni su radovi na završetku vodovodnoga sustava Duvanjski prsten (vodocrpilište u Mandinu Selu), izrada kućnih priključaka (Borčani, Vojkovići), standardno održavanje školskih objekata, lokalnih cesta…

Jedna od naših politka je bila da mladim ljudima dajemo prigodu da steknu praksu u svijetu rada. U okviru toga programa pokrenuli smo još jedan jednogodišnji ciklus odrađivanja vježbeničkog staža za mlade ljude. Takvi projekti su zahtjevni organizacijski, ali i novčano, no naša općina je odlučna da nastavimo tim putem, tim više što svaki dan čujemo od tih sudionika programa da im je iskustvo koristilo. Zato smo odlučili taj program nastaviti iako su gospodarske prilike u općini i u okruženju postale gore nego prije godinu dana. Ove smo godine primili na pripravnički odnosno volonterski jednogodišnji staž 27 mladih osoba, da bi im omogućili odrađivanje nužnog vježbeničkoga staža u institucijama općine i javnim poduzećima i ustanovama.

Zbog izrazite neučinkovitosti države u kojoj živimo, neriješenoga hrvatskoga nacionalnog pitanja i loših ekonomskih prilika, brojni naši sugrađani napustili su, nažalost, proteklih mjeseci svoj rodni kraj, preselivši u RH i u zemlje zapadne Europe. Posebice je to vidljivo u zadnjih godinu dana, ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Sam sebi često postavljam pitanje? Jesam li kao načelnik mogao učiniti više i spriječiti iseljavanje stanovništva sa ovih prostora. I jesam, i nisam. U ovako složenoj državi kakva je BiH, općina kao najniža jedinica lokalne samouprave, nije u mogućnosti napraviti velike poteze koji bi mogli rezultirati otvaranjem tvornica, velikih pogona koji bi mogli zaposliti veliki broj ljudi. No, kroz smanjenje cijene zemljišta, lobiranje što stalno radimo, pokušavamo zaustaviti negativni trend iseljavanja. No, ponavljam, u ovako nestabilnu i nesređenu državu, u kojoj je „normalno“ paliti zgrade državnih institucija, teško je privući strane investitore koji bi uložili svoj kapital. No, unatoč svemu, radimo i svi zajedno trebamo se truditi i dalje marljivo raditi kako bismo napravili pomak u kvaliteti življenja na ovim prostorima, a posebice u gospodarstvu.

Mi Duvnjaci smo se oduvijek osjećali odgovornima za ljude u nevolji. Jedna od velikih prirodnih katastrofa – poplava - prije dva mjeseca pogodila je sjeverni dio Središnje Bosne, kao i Posavinu. Nismo sjedili prekriženih ruku. Zahvaljujući mnogim volonterima, udrugama i institucijama u samo tjedan dana Duvnjaci su prikupili ogromnu količinu humanitarne pomoći i pokazali kako žitelji naše općine i dalje imaju veliko srce, veće i od Vrana i Tušnice, Ljubuše i Zavelima zajedno, i bez obzira na vjeru i naciju, pomoć je stigla potrebitima u Žepče, Domaljevac-Šamac i Orašje. U nevoljama, poput ove, ali i u onim ratnim, uvijek smo zbijali redove i doslovno pomicali brda. Neka tako bude i danas. A potrebitima će ovih dana iz Tomislavgrada krenuti će još jedan konvoj pomoći…

Dragi prijatelji, cijenjeni gosti. Hrvatski narod, ali i bošnjački i srpski će opstati i razvijati se samo ako smo zajedno, ako surađujemo. To se pokazuje i našim potpisivanjem povelje prijateljstva s Kninom i Solinom, ali i drugim činima zajedništva, pa i današnjom dodjelom Medaljona općine Tomislavgrad dvojici novinara – Hrvatu Petru Milošu i Bošnjaku Ešrefu Selimoviću. Jednakopravnost i međusobno poštivanje, bez dominacije, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost! Jedino tako ova napaćena zemlja može imati budućnosti.

Pokažimo to zajedništvo i danas i učinimo sve da omogućimo našem čovjeku da u svom rodnom kraju može raditi i zaraditi plaću za sebe i svoju obitelj i ostati na svom stoljetno ognjištu.

Na kraju, svima vama, Duvnjacima u rodnom kraju ali i raseljenima po svim kontinentima i zemljama, čestitam današnji Dan općine Tomislavgrad. Živjeli!

www.tomislavgrad.gov.ba

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok