Proteklog je vikenda ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ilija Šljivić, zajedno sa svojim suradnicima, boravio u posjeti obiteljskom gospodarstvu Tatjane i Zorana Grubora u mjestu Gruborski Naslon, općina Drvar.

U sklopu redovite i planirane posjete poljoprivrednim proizvođačima i kooperantima na području Županije u 2014. godini, ministar je tom prilikom posjetio ovo obiteljsko gospodarstvo kako bi se na licu mjesta upoznao s uvjetima rada i problemima s kojima se ovi poljoprivredni proizvođači susreću.

Obiteljsko gospodarstvo Grubor, koje se primarno bavi uzgojem ovaca i čije stado broji preko 350 komada, bavi se i uzgojem muznih grla i nalazi se u sustavu poticaja i za ovce i za mlijeko kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Domaćini su izrazili zadovoljstvo poticajima koje dobivaju preko Federalnog resornog ministarstva, kako za otkup mlijeka, tako i za rasplodne ovce, ali su ujedno izrazili nezadovoljstvo sporošću rješavanja problema kapitalnih investicija u Federalnom ministarstvu prognanih, izbjeglih i raseljenih osoba, gdje je njihovo gospodarstvo prepoznato i nalazi se na prvom mjestu u općini Drvar za dobivanje kapitalnih investicija, ali se cijeli projekat još uvijek ne nalazi u fazi realizacije. Ukoliko se do zime ne krene s radovima, koji se odnosi na reparaturu postojećih staja za ovce, biti će primoran ukinuti dio stada, što ne ide u prilog ni vlasniku, ni resornom ministarstva pa ni široj zajednici.

Iz upravo ovakvih razloga, drvarski poljoprivredni proizvođači nedavno osnovali udrugu Fenix Drvar, kako bi zajedničkim snagama prevazišli ovakve probleme i zajedničkim interesima i djelovanjem pridonijeli dobrobiti njihovih članova.

Ministar Šljivić kazao je kako se u resornom županijskom ministarstvu radi na novom programu poticaja, gdje će posebno biti izraženo povećanje poticajnih sredstava za kooperante koji se bave ovčarstvom. Ističe zadovoljstvo viđenim kod obitelji Grubor i dodaje kako se velikim i predanim radom u poljoprivredi danas može živjeti relativno dobro. „Mi ćemo u Ministarstvu poticati ovakve i slične primjere, jer u nestašici posla u industriji želja nam je razvijati obiteljska gospodarstva u poljoprivredi i stočarstvu te tako doprinijeti smanjenju nezaposlenosti i boljih uvjeta života građana“ – kazao je ministar Šljivić.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok