Svečanim mimohodom ratnih vojnih postrojbi HVO-a i HV-e jučer je, 26.srpnja, započelo obilježavanje 19. Obljetnice " Dana pobjede i sjećanja" i 4. obljetnice otvaranja sakralno memorijalnog centra sv. Juraj u Rujanima kod Livna.

U svečanom mimohodu visoko izaslanstvo HDZ-a i HNS-a predvodio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, dr. Dragan Čović. U izaslanstvu su bili: Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ BiH i predsjednica Kluba hrvata u Domu naroda BiH, Mate Franjičević, zastupnik u Domu naroda BiH, Stipo Pelivan, predsjednik Skupštine HB županije, Branko Ivković, predsjednik Vlade HB županije, ministri u vladi HBŽ, načelnici općina Livna, Tomislavgrada i Kupresa.

U mimohodu su sudjelovali i istaknuti gosti iz Republike Hrvatske Anto Šošić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Željko Dilber, član predsjedništva HDZ, Ivan Šuker, saborski zastupnik u Saboru RH, Milan Kovač predsjednik utemeljenja kluba HDZ dr Franjo Tuđman i predsjednik odbora za Hrvate u BiH.

U mjestu Rujani, gdje se nalazi Spomen kapelica, 23. travnja 1992. je po prvi put zaustavljen optuženik za ratni zločin, general Ratko Mladić, u svojim osvajačkim pohodima. Toga dana pobijeđen je srpski agresor i razbijen mit o nepobjedivosti Srpske Vojske. S tog područja pripremana je i pokrenuta vojno-redarstvena operacija – Oluja, kojom je konačno potjeran srpski agresor i oslobođena RH.

Predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović u svom obraćanju je rekao „Danas jedino Hrvati drže na okupu Bosnu i Hercegovinu", stoga je potrebno da uz suradnju i pomoć Republike Hrvatske izjednačimo prava branitelja sa pravima u susjednoj nam Hrvatskoj. Sve što su branitelji učinili u Domovinskom ratu, dali su nama prigodu da danas možemo sa ovog mjesta reći da nas neće otjerati, ostat ćemo ovdje živjeti jer ovo je naša domovina i nećemo dugo čekati, jer hrvatski narod će biti jednak i potpuno institucionalno i teritorijalno sa druga dva naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i dodao „neka nam ovo sveto mjesto bude mjesto zavjeta na kojem ćemo se redovno okupljati".

Uzoriti kardinal Vinko Puljić u svojoj propovijedi je naglasio da smo se na ovom mjestu okupili čuvati sjećanje koje ćemo prenositi na mlade generacije, jer ovo je mjesto borbe za slobodu. Spomen na ljude koji su se borili, branili i ginuli nema cijene i tu žrtvu treba čuvati i cijeniti.

Nakon svečane svete mise druženje branitelja, članova izaslanstva HDZ-a BiH nastavljeno je uz tradicionalne običaje u restoranu 'Perić' u Lištanima.

HDZ BiH

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok