Bez obzira na tešku materijalnu situaciju u svim segmentima društva HSP BiH drži kako je kultura umnogome zanemarena i kako postojeća vlast nemajući sluha za kulturu opće loše materijalno stanje koristi samo kao izgovor. Mišljenja smo kako se za kulturu treba učiniti mnogo više i kako za to ima prostora samo što odgovorni nemaju smisla za značaj kulture, navodi se u priopćenju ove stranke.

Kultura je iznimno bitna zbog toga što je sastavnim dijelom kulture uopće i nacionalna kultura, pa tako i kultura hrvatskoga naroda. Kultura bez nacionalne forme je nepotpuna i besmislena. Kultura je osnovni element identiteta svakoga naroda, pa tako i hrvatskoga naroda, njegov način življenja, komuniciranja i afirmiranja. Ako je kultura nedostatna i ostavljena na zapećku društvenih zbivanja izravno se osiromašuje cijeli narod i u svome stvaralaštvu i u ozračju svoga identiteta pa i nije nikakvo čudo kada se mnogi mladi identificiraju s mnogim kulturnim obrascima koji nisu imanentni hrvatskom identitetu. U ovakvom stanju otvara se prostor onima koji od kulture kao ekskluzivnoga nacionalnoga segmenta žele napraviti određeni projekt kulturnoga inkluziviteta ne kao razmjene i bogaćenja nacionalne kulture nego kao nadomjestak za nacionalne kulture u vidu nekoga novoga kulturnoga pokreta koji praktično na idejnom temelju negira kulturu kao ekskluzivno nacionalnu.

Hrvatsku nacionalnu kulturu sačinjavaju: naše povijesne tradicije, moral, običaji, religija, znanost, umjetnost uopće, opće stvaralaštvo našega naroda, čiji je bitan element naš hrvatski jezik. Naša nacionalna kultura predstavlja sponu s našom tradicijom, prostor na kojem se ostvaruju nove ideje i tvorevine koje postaju zasade sljedećih generacija. To je područje gdje će nove generacije nastaviti na temeljima tradicije i povijesnoga nasljeđa, stvarati nove kulturne vrijednosti. U tom smislu pozivamo na sklad našega naroda da svu svoju intelektualnu energiju usmjeri na ostvarivanje kulturnih potreba.

HSP BiH dosljedno će se zalagati da se na razini županija intenzivno i učinkovito pruža pomoć u organiziranju i realizaciji kulturnih zbivanja u organizaciji prije svega mladih naraštaja. Posebice treba obratiti pozornost na pružanje potpore svim kulturno-umjetničkim društvima na aktiviranju, obnovi i razvoju njihovih programa. Također daleko više pozornosti treba pokloniti zaštiti i revitalizaciji povijesnih i kulturnih znamenitosti. Isto tako treba pružiti potporu obrazovnim institucijama i poticati škole na suradnju s neprofitnim udrugama; pružiti potporu u kreiranju programa i stimuliranja talentirane mladeži i mladih umjetnika.

Nužno je obratiti pozornost na očuvanje hrvatskoga jezika jer se zadnjih godina upotpunosti otupila oštrica njegovanja materinskoga jezika i u sustavu školstva, a poglavito u medijskoj i društvenoj sferi gdje se hrvatski izričaj sveo na par floskula koje koriste društveni djelatnici kao nadomjestak za svoje neznanje. Zbog nebrige o kulturi, a prije svega o jeziku otvara se prostor neprirodnim i unitarističkim obrascima u državotvornoj zajednici BiH, koji su već krenuli pod maskom zajedničkoga jezika kojemu dadoše teritorijalnu, a ne nacionalnu nazivnu odrednicu, zamagliti jezičnu zbilju kako bi u kaosu postigli svoj cilj. Stoga njegujmo svoj jezik i čuvajmo svoju kulturu jer je to jedini način očuvanja nacionalnoga i političkoga identiteta, navode u priopćenju HSP-a BiH.

HSP BiH/Sponzorirani članak

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok