Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Livna završena je proslava 1122. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskoga kraja. Na svečanosti, prije koje je održana sveta misa u crkvi Svih svetih, okupili su se brojni gosti, politički dužnosnici, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije.

Nazočni su bili i predstavnici crkve, vijećnici u Općinskom vijeću Livna, gosti iz Republike Hrvatske, te drugi uzvanici. Okupljenima se  pozdravnim govorom obratio predsjednik Općinskoga vijeća Livna Sead Hadžijahić. Naglasio je važnost stvaranja boljih životnih uvjeta za sve stanovnike općine Livno, te važnost prekogranične suradnje. O povijesnim činjenicama vezanim za Livno i livanjski kraj govorio je načelnik Luka Čelan.

Istaknuo je kako se negativni trendovi, koji prevladavaju gotovo u svim sferama na višim razinama vlasti, itekako reflektiraju i na položaj jedinica lokalne samouprave. Upozorio je na nedovoljan i zakonski loše riješen način izdvajanja i pritjecanja novčanih sredstava u općinski proračun. Nazočne je ukratko upoznao i sa do sada odrađenim infrastrukturnim projektima u općini Livno, te planovima za budućnost. Također je govorio i o onim poslovima jedinice lokalne samouprave koji nisu materijalno vidljivi ali su itekako važni za bolji i uspješniji razvitak općine. „U zadnje vrijeme smo imali intenzivne razgovore s nekolicinom stranih ulagača i sa zadovoljstvom mogu potvrditi da ćemo uskoro upoznati javnost sa konkretnim projektima i investitorima koji će svoju proizvodnju pokrenuti u našem gradu. Time će se otvoriti nova radna mjesta i razvitak gospodarstva u našem gradu krenut će u pozitivnom pravcu. Neki će možda reći da se predugo čekalo…Dame i gospodo, u ovim nestabilnim vremenima privući investitore i omogućiti im da svoj novac ulože na naše područje nije nimalo jednostavno. Puno je pitanja na koje lokalna zajednica nije u stanju odgovoriti. Ne zbog svoje neorganiziranosti, nego zbog složenosti naše države, nedonošenja zakona ili pak donošenja zakonskih regulativa koje jednostavno koče razvitak lokalnih zajednica. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti“.

Načelnik Čelan se u svom govoru osvrnuo i na stanje u školstvu, ulaganjima u školsku infrastrukturu, na besplatni prijevoz za učenike, projekt na koji je posebno ponosan, koji je od strane roditelja prepoznat kao jedan od najvrjednijih, a za koji je Općina i dalje glavni nositelj cjelokupnih troškova. Da bi taj projekt i dalje bio održiv, kazao je načelnik Čelan, u njegovu se realizaciju moraju još snažnije uključiti više razine vlasti. Kada je u pitanju ulaganje u sportsku infrastrukturu, načelnik Čelan je istaknuo da Općina u tu namjenu, u okviru svojih financijskih mogućnosti izdvaja znatna sredstva. Izrazio je svjesnost da su potrebe puno veće ali isto tako da je nemoguće u postojećim okolnostima osigurati izdašnije financiranje. „Žao nam je što se kod jednog dijela javnosti stvorila pogrešna percepcija da je Općina „vlasnik“ sportskih udruga, posebice onih posrnulih. Općina ne može snositi odgovornost za preambiciozne planove i loše rukovođenje sportskim udrugama“, kazao je Čelan.

Na koncu je svim Livanjkama i Livnjacima čestitao Dan općine uz želju za bolje životne uvjete. „Uvjeren sam da ćemo, kao i do sada, znati opstati na ovim prostorima. Imamo razloga za to! Imamo odgovor za sve ono što će nam donijeti vrijeme koje je pred nama, a imamo i izbor“, zaključio je svoje obraćanje načelnik općine Livno Luka Čelan na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Livna povodom Dana općine.

Svečanost je svojim izvedbama uveličala sopranistica iz Šibenika Nera Gojanović uz glasovirsku pratnju Gordane Pavić, kao i članovi Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara. Nakon sjednice položeni su vijenci na Spomeniku za slobodu hrvatskog naroda. Druženje je nastavljeno obilaskom radova na prometnici Livno-Vaganj-Sinj. U večernjim satima glumci kazališta Picolloteatar iz Starog grada s Hvara u punoj dvorani Narodnog sveučilišta izveli su predstavu Kidaj od svoje žene. U okviru proslave 1122. obljetnice Livna proslavljen je i Dan branitelja, otvorena izložba grafika te upriličeno svečano otvorenj mini sporstkog terena. Također je odigran i dvodnevni turnir u ženskoj košarci kojim je proslavljena i trideseta obljetnica Ženskog košarkaškog kluba Livno te nogometni turnir najmlađeg uzrasta NK Troglav.

„U proteklom smo razdoblju sva svoja nastojanja usmjerili ka stvaranju uvjeta, bolje rečeno preduvjeta, potrebnih za pristup EU fondovima. Željno iščekujemo formiranje Razvojne agencije na razini naše županije“, kazao je načelnik Čelan.

Priopćeno je iz općine Livno

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok