Sud BiH donio je rješenje kojim je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Livnu 1993. godine Zdenku Andabaku određen pritvor od mjesec dana, dok su Zoranu Vrdoljaku određene mjere zabrane.

Andabak i Vrdoljak su osumnjičeni da su kao pripadnici HVO-a usmrtili dva civila bošnjačke nacionalnosti na području Livna i nečovječno postupali i fizički zlostavljali jednu osobu.

Sud je utvrdio da postoji sumnja da je Andabak počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i osnovanu bojazan da bi osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, priopćeno je iz Suda BiH.

Vrdoljaku je određena zabrana napuštanja boravišta, odnosno kućni pritvor, te će ovlašteni službenici nadležne policijske postaje tri puta tjedno obilaziti osumnjičenog na adresi boravišta. Određena mu je i mjera zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava, kao i zabrana izdavanja novih putnih isprava, te zabrana korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH i zabrana sastajanja i kontaktiranja sa suučesnicima i svjedocima u predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Srna

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok