Posebnosti prostora Hercegbosanske županije, osim prirodno – geografskih obilježja, pridonosi i vrijedna kulturno – povijesna baština koja svjedoči o kontinuitetu života i kulturološkom identitetu stanovnika ovoga područja.

Uključivanje kulturne baštine u gospodarski sustav , osobito je značajan i važan čimbenik u turističkom razvoju Hercegbosanske županije. Mnoga povijesna naselja, zaštićena kao spomenici kulture, koja su nekad bila kulturna, ekonomska i duhovna središta napuštena su i zapuštena ili su jednostavno „razorena“  novim, neprimjerenim sadržajima. Mnoge kulturne vrijednosti nestaju ili su oštećivane mnogo puta iz neznanja.

Zbog toga i slijedom povećanja ilegalnih aktivnosti na uništavanju kulturno – povijesne baštine danas je  održan okrugli stol o temi Kulturno – povijesna baština Hercegbosanske županije – zaštita i mogućnosti u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno u organizaciji Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Predavači i stručnjaci današnjeg okruglog stola bili su:  dr.sc Tino Tomas iz Odjela za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, mag.  arecheol. Mirko Rašić iz Javnog poduzeća d.o.o Ljubuški, mag.  arecheol i pov. Ante Vujanović iz Zavoda za zaštitu spomenika Federalnoga ministarstva kulture i sporta, stručni savjetnik za povijest Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Zijad Halilović, mag. archeol. Stipan Dilber iz Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, Dražena Džeko iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.

Među ostalim, na okruglom stolu nazočili su: ministrica znanosti prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić, ministrica gospodarstva Hercegbosanske županije, Dijana Puzigaća, ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, Momčilo Bajić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Božo Perić i  ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Mario Lovrić.

Ministrica znanosti prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić otvorila je okrugli stol uvodnim riječima i uz ostalo, kazala je: „ Ovo je jedan od koraka u rješavanju problema. Kulturna baština naše je zajedničko bogatstvo, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta i turističkog razvoja. Kulturna dobra predstavljaju veliku vrijednost i kao nacionalno blago trebaju uživati osobitu zaštitu države, županije, općina i naroda koji ih baštini. Poseban naglasak treba staviti na mjere zaštite, prije svega arheoloških lokaliteta, koji su lako dostupni i izloženi devastaciji i uništavanju. Danas smo ovdje kako bi pokušali utjecati na svijest ljudi o važnosti zaštite kulturno – povijesne baštine, te da sagledamo potencijale i mogućnosti koje nam u gospodarskom i turističkom smislu baština pruža. O nužnosti donošenja Zakona o zaštiti kulturno – povijesne baštine suvišno je govoriti, jer bez zakona nema ni zaštite.  Nadam se ugodnom i korisnom druženju nakon kojeg ćemo biti bogatiji za neke nove spoznaje, načine očuvanja i afirmiranje naše bogate kulturno – povijesne baštine“.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok