Broj osoba oboljelih od šuge se povećava, a zabrinjavajuća je činjenica da se sve više oboljelih javlja i u ZH županiji. Naime, prema podacima iz epidemiološkog izvješća Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u rujnu su u Zapadnohercegovačkoj županiji registrirane čak četiri osobe zaražene šugom.

Ekstremno je povećan i broj oboljelih u HN županiji gdje su u rujnu registrirane 33 osobe.

Bolest se širi

Zanimljivo je spomenuti i kako se prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH šuga proširila u svim županijama u Federaciji osim u Posavini. Tako je u rujnu zabilježen i jedan slučaj oboljele osobe u Hercegbosanskoj županiji, te četiri osobe u Srednjobosanskoj županiji. Tideset i jedna osoba oboljela od šuge registrirana je u Sarajevskoj županiji, a 18 u Tuzlanskoj. Zabrinjavajuća je činjenica da je u devet mjeseci u ovoj godini od ove bolesti u Federaciji BiH oboljelo čak 1007, dok je u cijeloj prošloj godini zabilježeno 705 oboljelih osoba. Kada je u pitanju rujan , ove godine je samo u ovom mjesecu od šuge oboljela 121 osoba, dok je prošle godine oboljelo 80 osoba.

Mišja groznica

Prema spomenutom izvješću, u Federaciji se bilježi i velik broj oboljelih od herpes zostera. Najveći broj oboljelih je zabilježen u Sarajevskoj županiji, čak 59, dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji oboljelo 15 osoba, a u Zapadnohercegovačkoj županiji jedna osoba. Da se radi o porastu oboljelih od ovoga virusa, govori i činjenica da je tijekom cijele prošle godina registrirana 41 oboljela osoba, a u prvih devet mjeseci ove godine 94 osobe. Tijekom rujna registrirano je 11 slučajeva hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, pet slučajeva na području Unsko-sanske županije, dva u Srednjobosanskoj županiji, zatim dva slučaja u Zeničko-dobojskoj županiji i po jedan u Tuzlanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.

“Povećan je broj oboljelih od leptospiroze, što uz povećan broj oboljelih od hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom ukazuje na problem zoonoza čiji rezervoar i vektor su glodavci. Tijekom rujna došlo je do izmjene u strukturi pet vodećih zaraznih bolesti u odnosu na prethodni mjesec.Vodeći je enterocollitis ac. (32,34%), slijedi scabies (9,48%), varicellae (8,14%), morbilli (7,36%) i TBC (5,63%)”, stoji u epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za rujan.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok