Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za bivšeg pripadnika HVO-a Zdenka Andabaka, osumnjičenog za ratni zločin nad Bošnjacima počinjen u Livnu.

Obrana se usprotivila ovom prijedlogu, zatraživši da se pritvor zamijeni mjerama zabrane, prenosi Birn.

Tužiteljica Lejla Konjić zatražila je za Andabaka produženje pritvora od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke i suučesnike.

"Nesporno je da je državljanin Hrvatske. Livno je blizu Hrvatske. Sam je izjavio da bi, da je želio da pobjegne, iskoristio tu blizinu", rekla je Konjićeva. Ona je naglasila da osumnjičeni ima dobre veze sa Hrvatskom, da je ostao nesaslušan manji broj svjedoka iz istrage, te da je osumnjičeni utjecajna osoba u Livnu.

"On je imao komandnu ulogu. Tu ulogu može i sada iskoristi i vršiti utjecaj", rekla je Konjićeva.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Andabaka da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u srpnju 1993. godine sudjelovao u ubojstvu dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, kao i u nečovječnom postupanju prema jednoj osobi.

Bajro Čilić, Andabakov branitelj istakao je da je osumnjičeni u izjavi koju je dao Tužilaštvu BiH naveo da će se javljati na pozive, te da je mogao pobjeći u Hrvatsku da je imao namjeru, jer je Livno 50 kilometara od Hrvatske. Čilić je Sudu predočio izvod iz katastra koji je izdat u Vukovaru da ne posjeduje imovinu u Hrvatskoj, kao ni mjesto prebivališta.

On je naglasio da lica koja Tužilaštvo namjerava saslušati nisu saslušana zbog njihovog odsustva.

"Ovaj prijedlog se, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku treba odbiti i svi su se uslovi stekli da se moj branjenik pusti iz pritvora", rekao je Čilić, zatraživši da se pritvor zamijeni mjerama zabrane.

Osumnjičeni Andabak je naveo da nema nikakve nekretnine u Hrvatskoj, te da poštuje Sud i zakone ove države, naglasivši da mu je savjest čista. Andabak je uhićen 15. listopada u Livnu, od kada se nalazi u pritvoru. S njim je bio uhićen i Zoran Vrdoljak, koji je pušten uz mjere zabrane.

Srna

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok