Patronažna sestra Tea Konta svaki drugi dan odlazi u porodilište u Livnu kako bi se na licu mjesta susrela s majkama novorođenčadi i najavila im svoj dolazak.

Od septembra ‘novopečene’ mame iz Livna i okolnih mjesta Livanjske općine imaju sreću da ih nekoliko puta tokom prvog mjeseca posjeti Tea, da potrebne savjete i pregleda bebe a sve kao dio usluga Centra za rani rast i razvoj Livno. Centar je još u osnutku, ali su se odlučili da već počnu sa patronažnim uslugama za mame i bebe koje su ocijenili jednim od prioriteta.

“Nešto više od dva mjeseca svakodnevno sam na terenu, već sam obišla ili obilazim 50-ak obitelji s novorođenčadima i djecom i njihov broj će svakako rasti. Prve reakcije majki ali i drugih članovi obitelji su odlične, drago im je da im dođem, da pregledam bebe, uvijek imaju mnoštvo pitanja, i još niko nije odbio našu besplatnu uslugu”, kaže nam Tea dok s njom krećemo u jedan od obilazaka u prigradska naselja Livna. Tei je za sada na raspolaganju automobil Doma zdravlja Livno, a kako bi obišla bebe i njihove mame ide u sve krajeve Livanjske općine.

“Centar za rast i razvoj će imati dosta usluga, ali mi je drago da je među prvima upravo usluga patronažnih posjeta jer nam je rani razvoj i rana detekcija prioritet. Pratim stanje djece koju obilazim, o svemu obavijestim tim Centra i dogovaramo daljnje korake. Već imamo slučajeva gdje će možda trebati djelovati, sve ćemo razmotriti pa ćemo preložiti daljnje korake”, priča nam Tea. Pojašnjava da prilikom prve posjete mamama da sve osnovne informacije koje im trebaju:

“Jako je bitno da one odmah dobiju potrebne podatke o važnosti imunizacije, dobiju potrebne informacije o pravilnom dojenju kao i važnosti dojenja za rani razvoj djeteta, informacije o higijeni djeteta i majke, a što je najbitnije – na sve to mame imaju jako mnogo pitanja. Očekivala sam mnogo pitanja od mama koje prvi put rađaju, ali me iznenadilo koliko pitanja imaju mame koje rađaju drugi ili treći put, koliko im stvari još nije do kraja jasno, i tu vidim koliko je ovo što radimo bitno i koliko je nedostajalo mamama koje su prije rađale”, priča Tea dok idemo prema prvoj kući. Tamo nas dočekuje baka bebe koja kaže kako ju je mama odvela na ljekarsku kontrolu u grad. Tea kaže da će doći ptokom sutrašnjeg obilaska, i nastavljamo dalje.

Dolazimo do druge kuće, Tea zvoni a na vratima se pojavljuje mama koja je očekivala posjet. Najda Velagić prije manje od mjesec dana rodila je bebicu Dženu, svoje treće dijete. Tea ih je već nekoliko puta posjetila, i bebica dobro napreduje. Prošle sedmice joj je otpao pupak pa mamu Najdu zanimaju detalji oko toga smije li se i kako beba kupati, na šta da pazi…

“Rodila sam treće dijete ali mi je taj pupak uvijek bio zbunjujući, tako da mi je drago da sada imam Teu da mi sve objasni. Ovo je od velike pomoći, i s prvo dvoje djece bi bilo mnogo lakše da sam imala patronažnu koja će mi sve pojasniti, tako da je majkama koje sada rađaju prvi put mnogo lakše nego što je nama prije bilo”, priča nam mama Najda dok Tea pregleda bebu.

Poslije ove posjete, Tea nastavlja dalje, ima još beba za obići.

“Vidite, roditelji su presretni, i ja se samo nadam da će se patronažna usluga nastaviti i proširiti, jer ovo je nešto što je mamama potrebno, kako onima koje rađaju prvi put, tako i onima koje već imaju nekoliko poroda iza sebe. Ne samo da se nadam, već i vjerujem da će lokalna zajednica i u daljnjem periodu prepoznati važnost, Centar za rani rast i razvoj kad pokrene sve ostale usluge biće još bolja potpora patronažnoj službi, a sve to za dobrobit mama i djece”, zaključuje Tea.

U Livnu je potpisan Protokol o saradnji u oblasti unaprjeđenja ranog rasta i razvoja djece na području ove općine. Potpisivanje Protokola i uspostavljanje usluga za rani rast i razvoj djeteta radi se u sklopu projekta koji se financira iz UN TFHS (Trust Fund for Human Security). Ovaj projekt na području Kantona 10 pored UNICEF-a implementiraju UNDP, UNHCR i IOM.

www.zasvakodijete.ba

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok