Ivana Perković iz Livna svaki dan dovodi svoje troipogodišnje blizance Gabrijela i Juliju na radionicu i igraonicu u livanjski vrtić ‘Pčelica’ organiziranu u okviru projekta predškolskog odgoja. Kaže kako mališani ranije nisu imali priliku biti u vrtiću, a da već nakon nekoliko sedmica vidi da im se tu sviđa. Dok razgovaramo, mala Julija se igra na vrtuljku, dok je Gabrijel na ljuljački.

„Ona je malo bolje sve prihvatila, dok je Gabrijelu super s djecom, ali mu teško pada odvajanje od mene pa sam prvih dana tu s njim kako bi mu bilo lakše. Koliko vidim, oboje su dobro prihvatili drugare i drugari njih, i vjerujem da vrlo brzo neće biti potrebe da ostajem s Gabrijelom“, priča nam Ivana dok se djeca igraju. Dan je topal pa su ih odgajateljice izvele vani.

Kaže da je za projekat koji se ove godine drugi put provodi u Hercegbosanskoj županiji čula od prijatelja čija su djeca prošle godine pohađala sličan program.

„Kazali su mi sve najbolje, i nije bilo razloga da ih ne dovedem. Koliko vidim, nisam pogriješila“, kaže Ivana dodajući kako je zadovoljna onim što ima priliku vidjeti.

„Mogu primijetiti da tete predano rade s djecom, posvećene su im i poklanjaju im pažnju koliko mogu, stalno uče nešto novo, i vjerujem da će Gabrijelu i Juliji nakon ovoga lakše biti poslije ići u predškolsko i krenuti u školu nakon što steknu neke navike koje bi kući teško mogli steći“, kaže nam Ivana.

Prisustvujemo radu prve grupe koja dolazi od osam sati ujutro do 11, dok druga grupa dolazi poslije jednosatne pauze od podne do 15 sati.

„Odziv je dobar, s djecom smo se brzo upoznali i zbližili, stekli uzajamno povjerenje, i sada već dobro funkcioniramo“, priča nam odgajateljica Ivana Kelava. Kaže da broj djece postepeno raste kako više roditelja saznaje za mogućnost da djecu besplatno dovedu na predškolski program, i da sada rade u grupama od po dvadesetak djece predškolskog uzrasta. Program je i inkluzivnog karaktera pa će i s početkom angažmana asistentica biti uključena i djeca s poteškoćama u razvoju. S Ivanom koja je prvostupnica pedagogije kao odgajateljica radi i Iva Rimac, također pedagoginja kojoj je, kaže, ovo prvi sličan angažman.

„Djeca su super, snalazim se odlično, učimo kroz igru, crtamo… Ovaj tjedan nam je aktualna tema jeseni pa djeca su crtala na tu temu, skupljala lišče…“, priča nam Iva dok djeca pokazuju lišče koje su prikupila, ako kućice i tobogana igraju se Slavko, Marija, Katarina, Daris… čekajući roditelje koji će doći po njih.

Program predškolskog obrazovanja realizira se u sklopu projekta koji se financira iz UN TFHS (Trust Fund for Human Security). Ovaj projekt na području Hercegbosanske županije-Kantona 10 pored UNICEF-a implementiraju UNDP, UNHCR i IOM.

www.zasvakodijete.ba

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok