Županijska bolnica „Dr. fra Mihovil Sučić“ može se pohvaliti da je prva od svih bolnica na području prostrane Banjolučke biskupije u čijem je sastavu izgrađena, lijepo opremljena i svečano blagoslovljena bolnička kapela.

Dalekovidnošću i dosljednošću uprave bolnice te velikim zalaganjem pojedinaca između bolničkog osoblja kao i molitvenim i materijalnim pomaganjem uređenja kapele od strane molitvenih laičkih udruga iz Livna i Tomislavgrada te sestara Milosrdnica iz Livna, kapela sa svim potrebnim inventarom bila je spremna za blagoslov.

Dočekan je i prigodan dan - Spomendan Prikazanje Blažene Djevice Marije, odnosno Gospe od Zdravlja, 21. studenog 2014. da bi biskup banjolučki mons. Franjo Komarica osobno došao u bolnicu i uz slavlje koncelebrirane Svete mise blagoslovio kapelu, oltar, svetohranište, kip Gospe Lurdske te sobu za ispovijed i razgovor svećenika s bolesnicima odnosno pacijentima. S biskupom Komaricom su u koncelebraciji bili preč. Adolf Višaticki, župnik župe Lištani i livanjski dekan, zatim fra Vinko Sičaja župnik livanjski, fra Josip Jukić, župni vikar u Livnu i biskupov tajnik vlč. Zlatko Matić. Među stotinjak okupljenih vjernika - djelatnika bolnice, te bolesnika - koji su sudjelovali u bogoslužju - bile su i tri redovnice Družbe sv. Vinka Paulskog sadašnje i prijašnje djelatnice u bolnici.

Na početku Misnog slavlja riječi „srdačne dobrodošlice“ biskupu Komarici kao i svim nazočnima uputio je ravnatelj bolnice prim. dr. Ivan Cikojević. Izrazio je „radost zbog sretne mogućnosti“ da se u sastavu bolničkih zgrada od sada službeno otvara na upotrebu i bolnička kapela koja će veoma koristiti za zdravlje ljudskih duša, a „čovjek nije samo tijelo nego ima i dušu“ naglasio je ravnatelj.

Biskup Komarica je u svom obraćanju tumačio Božju trajnu „liječničku“ skrb oko bolesnog čovjeka i čovječanstva. Pojasnio je ulogu „božanskog Liječnika duše i tijela“ Isusa Krista, uloge njegove Crkve kroz duga stoljeća povijesti čovječanstva te posebno ulogu Presvete Djevice Marije. Upozorio je na aktualne opasnosti i bolesti koje prijete ljudskom rodu, kojega sve više nagriza nevjera, samodostatnost i nesigurnost, te potaknuo sve da se okoriste što više onim dragocjenim Božjim darom, trajnom nazočnošću živoga Krista u svetohraništu kapele.

Biskup komarica je izrazio svoju „duboku zahvalnost i veliku radost“ za iskazanu dobrotu srca i upornost bolničkog osoblja i drugih vjernika laika oko izgradnje i spremanja prve bolničke kapele na području njegove biskupije.

Na kraju Misnog slavlja je podijelio prigodne zahvalnice najzaslužnijima za izgradnju i dovršenje kapele.

Prigodnu riječ zahvale dobročiniteljima kao i biskupu Komarici izrekla je i jedna od medicinskih sestara u ime osoblja bolnice.

Pjevanje pod Misom predvodio je dio župnog zbora župe Svih Svetih u Livnu.

KTA

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok