Dogs Trust širi svoju podršku na najveću županiju u Federaciji BiH: Program edukacije djece se od rujna provodi u cijeloj HB županiji.

Uposlenici Predstavništva Dogs Trusta u BiH su u petak, 21.11.2014. godine posjetili Livno u povodu početka programa edukacije djece dobi od 7 do 11 godina u najvećoj županiji u Federaciji BiH, HBŽ, kao integralnog dijela održivog rješavanja problema napuštenih pasa u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Isti program, u okviru kojeg se djeca uče o sigurnosti u blizini pasa, odgovornom vlasništvu te potrebama pasa, Dogs Trust već uspješno provodi u svim osnovnim školama Kantona Sarajevo od 2012. godine.

Program edukacije u HBŽ je startao s početkom ove školske godine i organizira se u suradnji s Udrugom za zaštitu spašavanje i zbrinjavanje životinja "O" iz Livna i odobrenju županijskog Ministarstva prosvjete, kulture i sporta.

Prve reakcije škola, djece i roditelja su izuzetno pozitivne. „Edukacija djece kao budućih vlasnika osigurava osvještenije naraštaje, odgovornije građane i vlasnike te sigurnije i sretnije društvo, što je izuzetno relevantno s obzirom na aktuelni problem napuštenih pasa imajući u vidu da je neodgovorno vlasništvo glavni korijen problema,“ poručila je Sanja Bianculli, službenik za marketing i komunikaciju Predstavništva, tokom posjete Livnu i dodala da je „djelovanje na uzrok problema i prevencija, a ne isključivo tretiranje simptoma, jedini pravi put ka trajnom, održivom i troškovno najpovoljnijem rješenju u BiH.“

Pored posjete Osnovnoj školi Fra Lovro Karaula u Livnu, gdje su prisustvovali jednoj edukativnoj radionici, predstavnici Dogs Trust-a su se u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, susreli s ministrom Ilijom Šljivićem i njegovom zamjenicom za veterinarstvo, Dubravkom Puđa.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Veterinarske stanice Livno, županijske inspekcije za veterinarstvo, te Službe za gospodarstvo i inspekcijske poslove Općine Livno. Razgovaralo se o problemu napuštenih pasa, te o implementiranju i uvezivanju svih mjera Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na efikasan način. Prisutni su pokazali izuzetnu razumijevanje, spremnost i zainteresiranost za integralnu provedbu Zakona te opredijeljenost na visok nivo međusobne suradnje u tom smislu i kao takvi predstavljaju dobar primjer drugim lokalnim sredinama u BiH.

Dogs Trust će nastaviti sa pružanjem podrške ovoj županiji kroz programe edukacije, program profesionalnog usavršavanja veterinara te eventualno i druge prikladne programme u skladu sa svojim mogućnostima.

Dogs Trust

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok