• Short title article: Turizam

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’, 28. veljače 2023., dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade ‘Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award’, koja se održava već desetu godinu. Opatijski hotel Royal bio je domaćin događanja, a predsjednica Udruge, Dijana Katica, ovom je prigodom obilježila i 25. godišnjicu djelovanja Udruge.

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a s ciljem promicanja i očuvanja hrvatske kulture, tradicije i običaja u Bosni i Hercegovini, od ove godine prijaviti su se mogli i kandidati s područja Bosne i Hercegovine.

“Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru. Zahvaljujem Herceg-bosanskoj, Zapadno-hercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji što su potaknuli kandidate da se prijave”, kazala je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj ‘Kluba članova Selo’, Dijana Katica.

Predstavljeno je i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Republike Hrvatske.

Dodjelu nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske podržali su: Hrvatska turistička zajednica, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Turistička zajednica grada Opatije, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva turizma i sporta. Ispred Vlade Hercegbosanske županije svečanost je podržao Ivo Maglica, stručni suradnik u uredu predsjednika Vlade.

Dobitnici nagrada i posebnih priznanja u Hercegbosanskoj županiji:

  • Zlatna povelja u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ – Continental Adventure iz Livna za projekt “ Naša priča / od fotografije do turizma “Livanjski divlji konji” i “E-bike tour“,
  • Srebrna povelja u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“ – Hajdučke Vrleti Blidinje,
  • Brončana povelja u kategoriji „Projekti/Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“ – Budi zdrav ko dren za projekt „ Zaštićeni mućeni pekmez od drenjina“,
  • Posebno priznanje autohtone pasmine konja u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ – Udruga „Ergela bosansko-hercegovačkog brdskog konja“ Kupres za projekt „Uključivanje bosansko-hercegovačkog brdskog konja u turističku ponudu Kupresa i Hercegbosanske županije“ .

Sljedeći izbor za nagradu „Suncokret ruralnog turizma“ održat će se krajem godine u Osječko-baranjskoj županiji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok