• Short title article: Livno

"Premda se na izložbi predstavlja samo mali isječak radova koji se nalaze u fundusu Fondacije, radovi vrlo sažeto predstavljaju kronološki presjek razvitka suvremenih likovnih praksi", rekla je Džeko.

Dugogodišnja saradnja između Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti (FMSLU) zaokružena je u četvrtak navečer otvorenjem izložbe umjetničkih djela iz zbirke koju prikuplja FMSLU Sarajevo.

Izložba svjedoči o dalekosežnim ciljevima i ulozi Fondacije kao institucije koja svojim radom promiče identitet bh. umjetničke scene i podupire stvaralaštvo umjetnika kako na individualnom i kolektivnom planu, istaknuto je na otvaranju.

Direktorica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko navela je kako koncept izložbe podrazumijeva postav radova autora različite starosne dobi, starije, srednje i mlađe generacije, a djela pojedinih umjetnika (A. Ramić, H. Kulenović, S. Hasanefendić, M. Bilać) se izlažu posthumno.

– Premda se na izložbi predstavlja samo mali isječak radova koji se nalaze u fundusu Fondacije, radovi vrlo sažeto predstavljaju kronološki presjek razvitka suvremenih likovnih praksi, a istovremeno, uočavamo i koje su to osnovne odrednice bile u formiranju izraza umjetnika i umjetnica različitih generacija – kazala je Džeko.

Na izložbi se mogu vidjeti djela: Izeta Alečkovića, HakijeKulenovića, Muhameda Ćeifa, Miroslava Bilaća, AdisaLukača, Seida Hasanefendića, Svetislava Cvetkovića, Željka Korena, Maje Rubinić, Almedine Ferhatović, Borisa Hodaka, Daria Pehara, Avde Žige, Halila Tikveše, Admira Mujkića, Marine Finci, Taide Jašarević, Magdalene Džinić-Hrkač, Adele Nurković-Kulenović, Mensura Porovića, Mehmeda Klepe, Šemse Gavrankapetanović, Ivane Ćavar, Admira Halilovića, Renate Papište i Željka Korena.

Izložba se može pogledati u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno idućih dvadesetak dana, a nakon Livna, izložba gostuje u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Bihaću.
Predsjednik FMSLU-a Armin Omerović i član Upravnog odbora FMSLU-a Miroslav Ilić tokom jučerašnjeg dana obišli su Franjevački muzej i galeriju Gorica – Livno te su upoznati o provedenim i budućim projektima tog muzeja.

Omerović i Ilić sastali su se i sa županijskom ministricom znanosti, prosvjete, kulture i sporta Gordanom Nakić i gradonačelnikom Grada Livna Darkom Čondrićem te su tom prigodom predstavili rad Fondacije i razgovarali o budućim konstruktivnim projektima koje bi Fondacija mogla podupirati na području Livna i HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok