• Short title article: U tijeku razgovori

Posljednja sjednica Skupštine HB županije donekle je pokazala trenutne odnose političkih stranaka u našoj županiji.

Zastupnici Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) su napustili sjednicu zbog davanja ovlaštenja Marijani Lončar za vršitelja dužnosti tajnice skupštine koje je ostalo upraženjeno zbog odlaska prijašnjeg  tajnika u mirovinu.

„Uzrok je jedan jedini, to je ovlaštenje gospođe Marijane Lončar za v.d. tajnika Skupštine. Marijana Lončar je jedini pravnik koji sada trenutno radi u Skupštini. I trebali smo izaći na način da bude ovlaštena jedan, dva ili pet mjeseci, ali da se raspiše natječaj prema državnoj agenciji  u roku odmah. Međutim, Klub HNP-a to nije mogao prihvatiti“, izjavio je nakon zadnje sjednice Skupštine njen predsjednik  Jozo Ćosić  (HDZ 1990).

Kako Livno Online neslužbeno doznaje u tijeku su pregovori HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 oko formiranje nove Vlade HB županije. U razgovore su uključene i druge stranke, osim HNP-a i SDA.

Tako bi novu vlast činilo više stranaka, a to su HDZ BiH (5), HDZ 1990 (4), SNSD (2), HNL (2), SDP BiH (2), HRS (1), SNS (1), Srpska sloga (1). Samo je pitanje vremena kada će se ove stranke dogovoriti oko raspodjele resora i pozicija u javnim poduzećima. Tako, neslužbeno, HDZ-u BiH bi trebala pripasti pozicija direktora šuma. HDZ 1990 bi zadržao ravnatelja županijske bolnice i dobio bi poziciju ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje. Također, predsjednik nove Vlade bi došao iz redova HDZ-a BiH.

A kako je došlo do ovog obrata u formiranju vlasti?

Iako su HNP i HDZ 1990 dogovorili suradnju za izbore 2022.godine pri čemu su osvojili pet, odnosno četiri mandata, suradnja nije dugo trajala. Prvenstveno nakon što je HDZ 1990 ušao u federalnu Vladu, to jest nakon što je dr. Nediljko Rimac imenovan federalnim ministrom zdravstva.

 Uz ovu činjenicu treba dodati i podršku HDZ-a BiH Jozi Ćosiću za novi mandat na čelu Skupštine HB županije, nakon što je HDZ 1990 dao podršku HDZ-u BiH u Gradskom vijeću Livna za izbor dopredsjednika vijeća čime je napokon okončana blokada rada GV Livno.

Kako se doznaje nova Vlada bi trebala biti imenovana do kraja ovoga mjeseca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok