• Short title article: Prestižno natjecanje

WorldSkills Croatia 2023. najveći je događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje za učenike strukovnih škola u ovomu dijelu Europe.

Državno natjecanje WorldSkills Croatia 2023. otvorio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a poseban efekt događaju svojim je glazbenim točkama dala violončelista Ana Rucner.

Na ovo prestižno natjecanje pozvana je Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, koja je s ravnateljem Agencije za strukovno obrazovanje Milom Živčićem razgovarala o sudjelovanju strukovnih škola iz HBŽ te stvorila preduvjete da naši najbolji srednjoškolci isprobaju i pokažu svoje vještine na idućem natjecanju.

U prostoru Zagrebačkoga velesajma, na površini od preko 14 000 m², tijekom tri dana natjecanja (od 10. do 12. svibnja) sudjelovalo je više od 200 strukovnih škola. Uz podršku 350 profesora i mentora natjecalo se 405 najboljih učenika u 46 strukovnih disciplina –  od onih tradicionalnih, kao što su pekarstvo, zidarstvo, cvjećarstvo, pa do suvremenih poput administracije IT sustava i interdisciplinarnih poput robotike.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova bila je domaćin natjecanja za pekarstvo, a njihova gošća, naša nagrađivana književnica Ivana Ćurić, privukla je veliku pažnju sudionika i posjetitelja prezentiranjem pravljenja domaće pite.

Strukovna natjecanja prepoznata su na nacionalnoj i europskoj razini kao važan mehanizam promocije izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja te je potrebno da i škole Hercegbosanske županije krenu u ovom smjeru.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok