• Short title article: Poljoprivreda

Uvodna izlaganja podnijeli su Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja, Ante Šošić, dožupan splitsko-dalmatinski, i Marija Vučković, hrvatska ministrica poljoprivrede.

Poslije uvodnih izlaganja održan je panel na kojemu su sudjelovali Ivan Šušnjara, v.d. ravnatelja ustanove CEKOM 3LJ, Božo Perić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Hercegbosanske županije, prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Danica Ramljak, viša savjetnica u Svjetskoj banci i Ante Čikotić, direktor tvrtke Inovapro. Panel je moderirala novinarka Sandra Barčot.

Razvojni projekti

Ivan Bugarin osvrnuo se na do sada prijeđeni put u razvoju otkako su u Trilju još 2011. godine svoju radnu zonu odlučili specijalizirati kao agropoduzetničku. Nakon što su dotadašnju zonu, koja je locirana na prometnom čvorištu, proširili za novih 28 hektara i komunalno opremili, realizirali su još dva vrijedna projekta: izgradili su Poslovno-uslužni centar 3LJ na 4000 metara kvadratnih i zajedno s partnerima, Institutom Ruđer Bošković, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, Kemijsko-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Veterinarskim i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i tvrtkama “Puđa” i “Pharmagal”, a pokrenuli su projekt Centra za kompetencije CEKOM 3LJ koji je u završnoj fazi realizacije.

Ističući kako u ime Ministarstva kojemu je na čelu podržava ovu konferenciju, ministrica Marija Vučković u opsežnom je izlaganju podsjetila što se sve događalo u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, kakvo je danas stanje i što se očekuje u doglednoj budućnosti.

– Posljednjih godina susretali smo se s brojnim nedaćama kao što su bili pandemija koronavirusa, globalnim rastom cijena hrane, elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama kao što su bila dva snažna potresa. Unatoč svemu Ministarstvo je pokretalo i provodilo reforme zemljišne politike, pripremili smo novi strateški okvir, te smo ugovorili i u cijelosti isplatili izvorni Program ruralnog razvoja. U ovoj županiji za potpore i projekte ugovorili smo i u najvećem dijelu isplatili 114 milijuna eura. Na ovom smo prostoru u posljednje vrijeme udvostručili broj visokoobrazovanih poljoprivrednih proizvođača, sa 800 na današnjih 1500. U Hrvatskoj nas opterećuje nepovoljna starosna struktura poljoprivrednika, a najnepovoljnija je u četiri dalmatinske županije. Naš Strateški plan do 2027. godine vrijedan je gotovo 3,8 milijardi eura. Pritom ćemo ići na niže pojedinačne potpore, ali ćemo zato povećati investicijske – kazala je ministrica Vučković.

Centra za kompetencije CEKOM 3LJ

Prvi panelist Ivan Šušnjara objasnio je što je CEKOM 3LJ, u kojoj je fazi realizacije i što od njega u Trilju očekuju.  – Kroz ovu ustanovu, osnovanu 2016. godine, cilj nam je na konkretnim poslovima povezati znanosti i proizvodni sektor – kazao je Šušnjara, a u nastavku je pojasnio što je projekt CEKOM 3LJ, a što ustanova istoga imena. – Centar kompetencija CEKOM 3LJ, kojemu je Grad Trilj nositelj s prethodno navedenim partnerima, vrijedan je 73,9 milijuna kuna, odnosno 9.780.511 eura od čega na nepovratna sredstva EU-a otpada 48 milijuna kuna, odnosno 6.365.830 eura. Projekt je u završnoj fazi. Kroz projekt je do sada zaposleno šesnaestero visokoobrazovanih osoba od kojih u ustanovi CEKOM 3LJ četiri, a ostali kod naših partnera. Da bi, poslije završetka, ovaj projekt bio održiv potrebna nam je pomoć poljoprivrednih proizvođača, njihovo uključivanje, jer bez toga sve skupa ne bi imalo smisla, kazao je Šušnjara.

Svoje izlaganje na panel raspravi imao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Hercegbosanske županije Božo Perić, koji je između ostaloga kazao  – Naša je boljka granica. Kada bismo uspjeli uspostaviti granični režim po formuli jedna osoba jedan sir, a za to je potrebna samo politička odluka, svi problemi poljoprivrede Hercegbosanske županije bili bi riješeni. Ne razumijem zašto čovjek iz Livna ne može preko granice prenijeti jedan kolut sira svome prijatelju u Dalmaciji. Moja je želja uspostaviti suradnju s CEKOM-om 3LJ. Europski vlak krenuo je i u BiH i nama je potreban transfer hrvatskih znanja i iskustava, kazao je ministar Perić te na kraju podcrtao, – Ja se opet vraćam na problem granice. Sir i meso ne mogu preko GP-a Kamensko. Zna li itko bilo koga tko se otrovao sirom iz livanjskog kraja. Zašto tom graničnom prijelazu ne vratimo status prve kategorije, opetovao je ministar Perić i dodao kako je pravi trenutak da se u okviru pokrenutog BiH EU puta pokrene druga faza akumulacije Buško Blato kroz projekt retenzije Čaprazlije.

Ante Čikotić, direktor tvrtke Inovapro – Uzlet poljoprivrede u Dalmatinskoj zagori može se dogoditi samo ako ljudi vide da u toj djelatnosti mogu ostvariti profit. Stoga je kroz primjere potrebno osvijestiti da se isplati baviti poljoprivredom, od osnovne proizvodnje do prerade kroz koju se stvara dodana vrijednost. Ova konferencija je izvrsna jer otvara ovu temu, potiče razmišljanja o prostoru, ljudima, tehnologiji, znanju i tržištu. Imamo sve preduvjete da sve skupa pokrenemo, a zahvaljujući CO2 ekstraktoru u ustanovi CEKOM 3LJ prvi put u povijesti na ovim prostorima imamo priliku stvarati inovativne proizvode zasnovane na autentičnom ljekovitom i aromatskom bilju, – kazao je gosp. Čikotić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok