FOTO: Livno Online

Nakon što su Milan Kujundžić i Kolinda Grabar Kitarović, kao kandidati za predsjednika Hrvatske,  ovih dana predizborno posjetili Hercegbosansku županiju(Kujundžić Tomislavgrad, a Kitarović Kupres) ovaj dio BiH je posjetio i slijedeći kandidat za spomenutu funkciju Ivo Josipović. Aktualni predsjednik susjedne zemlje danas se u popodnevnim satima susreo sa Livnjacima.

Podsjećamo, Kujundžić je obećao u Vladi Hrvatske osnovati Ministarstvo za Hrvate izvan BiH i 10 zastupnika dijaspore u Saboru umjesto sadašnjih tri, dok je Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila “da su svi Hrvati jedno biće i da, tek, kao jednakopravni u BiH, omogućuju njeno funkcioniranje i priključenje EU”.

Za razliku pd njih, Ivo Josipović je u Livnu istaknuo kako nije došao u Livno i BiH na predizborne skupove već da se susretne sa građanima i sagleda probleme bh Hrvata za koje je ustvrdio da nisu dijaspora. Odgovarao je na pitanja branitelja podcrtavajući da ostvaruju prava u onoj zemlji u čijim su jedinicama ratovali, a uz pomoć konzula Velimira Pleše pojašnjavao je i pojmove državljanstva, boravišta i prebivališta ističući da odjavom prebivališta u Hrvatskoj bh Hrvati ne gube hrvatsko državljanstvo, te im savjetujući da se koriste boravištem ako imaju imovinu i interese u Hrvatskoj.

Dnevni Avaz

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok