• Short title article: Foto

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine danas je u Livnu održana središnja svečanost obilježavanja Dana policije ministarstava unutarnjih poslova županija koje su ovaj dan odabrale za zajednički dan policije , a to su županije: Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka, Hercegovačko-neretvanska, Srednjobosanska i Posavska županija.

Program obilježavanja započeo je svetom Misom za sve poginule, nestale i umrle policajce, koja je služena u Župnoj crkvi Svih svetih u Livnu a potom nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred zgrade MUP-a Livno. Svečana akademija s prigodnim kulturno-glazbenim programom održana je u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu.

Pogledajte fotogaleriju.

Nakon intoniranja himne BiH i himne hrvatskoga naroda, na početku programa Akademije voditelj je posebno pozdravio članove obitelji poginulih i umrlih pripadnika policije i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, predstavnike svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a potom i sve ostale visoke uzvanike i goste: političke predstavnike na svim razinama vlasti u BiH, gradonačelnike i načelnike, predstavnike izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, predstavnike oružanih snaga BiH, predstavnike svih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH, goste iz ministarstava unutarnjih poslova Republike Hrvatske, predstavnike javnih institucija u HBŽ i predstavnike medija. Uz ostale Akademiji su nazočili: Izaslanik Predsjednika HNS BiH Mladen Begić, zamjenik Ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, izaslanstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na čelu s g. Zoranom Galićem,  izaslanstvo Granične policije BiH na čelu s ravnateljem Mirkom Kuprešakovićem, izaslanstvo OSA-e na čelu s Tomislavom Majićem, Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac, izaslanstvo federalne uprave policije na čelu s g. Matom Kovačem, izaslanstvo policije Brčko distrikta predvođeno s g. Damirom Antunovićem, izaslanstvo  MUP-a Županije Posavske na čelu s Miroslavom Živkovićem, Izaslanstvo domaćina MUP-a Hercegbosanske županije na čelu s ministrom Lovrićem, ravnateljem policije  Mariom Pavlinovićem i ministri u Vladi HBŽ  Božo Perić, Gordana Nakić i Draško Dalić, izaslanstvo MUP-a Županije Središnja Bosna na čelu s Feliksom Vidovićem, izaslanstvo MUP-a Županije Hercegovačko neretvanske na čelu s ministrom Bevandom i ravnateljem Robertom Perićem, izaslanstvo MUP-a Županije Zapadno hercegovačke na čelu s na čelu s ministrom Bebekom i ravnateljem g. Brkićem, izaslanstvo MUP-a republike Hrvatske na čelu s načelnikom PU  Splitsko Dalmatinske g. Slobodanom Marendićem, Konzul RH u Livnu g. Tomislav Vrdoljak, delegacija Skupštine HBŽ  na čelu s predsjednikom Jozom Ćosićem, gradonačelnik grada Livna Darko Čondrić, načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč i izaslanik načelnika općine Tomislavgrad g. Ivica Šarac. 

Pozdravnim govorom, nazočnima se obratio ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Mario  Lovrić, koji je između ostaloga, rekao:

– Kao vaš današnji domaćin, u svoje osobno ime i u ime rukovodstva Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije sve vas od srca pozdravljam. Posebne pozdrave upućujem svim policijskim djelatnicima i službenicima agencija za zaštitu zakona, ovdje nazočnima i onima koji  trenutno obavljaju svoje poslove i zadaće, te svim umirovljenim i bivšim djelatnicima MUP-a . Dragi policijski službenici, državni službenici i namještenici , svima Vama i nama čestitam Dan policije i blagdan sv. Mihovila. Kao što sam i prošle godine na ovaj blagdan ponovio, ponavljam i danas, a to je: Dan policije-blagdan sv.Mihovila, našeg zaštitnika, 29.rujna,  jeste i biti će Dan policije i Ministarstva u Hercegbosanskoj županiji i ubuduće, ma koliko to nekome smetalo.

Nadalje Ministar je istaknuo slijedeće:

– Stvoriti i održati povoljno sigurnosno okruženje naša je misija, a rezultati koje postižemo govore ga živimo u sigurnim sredinama. Stanje sigurnosti sa aspekta sigurnosti prometa, kriminaliteta, javnog reda i mira i drugih determinanti je povoljno. Ovom prilikom se želim zahvaliti svim agencijama , institucijama, organizacijama i drugim tijelima koja svakodnevnmo pružaju stručnu edukaciju našim službenicima, a posebno se želim zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske koji nam pružaju mogućnost stručnog usavršavanja u svojim ustrojstvenim jedinicama. Ono na što moramo posebno staviti naglasak je , a pored međusobne i insitucionalne suradnje, je suradnja sa našim jedinicama lokalne samouprave. Posebno se želim zahvaliti našim općinama, Tomislavgrad i Kupres i Gradu Livnu koji u svojim proračunima izdvajaju određena sredstva na rješavanju sigurnosne problematike, posebno one u svezi sigurnosti prometa na cestama. Nadam se i vjerujem da ćemo i dalje surađivati na polju zajedničkog djelovanja u cilju poboljšanja sigurnosti naših sugrađana – zaključio je na kraju ministar Lovrić.

U kulturno-glazbenom dijelu programa nastupili su učenici i profesori Osnovne glazbene škole Franjo Serafin Vilhar iz Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok