• Short title article: Nemir

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović osudio je ispisivanje ustaških simbola na Troglavu na Dinari, navodeći da je skoro svaka srpska obitelj u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Livnu tokom Drugog svjetskog rata imala gubitke upravo od ustaša.

"Stanovništvo koje je stradalo od nacista i fašista je uplašeno upravo zbog ispisivanja tih simbola. Gotovo da nema srpske obitelji u Livnu, Grahovu i Drvaru koja nije imala gubitke od ustaša tokom Drugog svjetskog rata, ali i posljednjeg rata", rekao je Srni Radanović.

On je osudio svako isticanje nacizma i fašizma i podsjetio da Hrvati koji su živjeli oko Dinare bili sa ustašama.

"Hrvatska sela ispod Dinare bila su naseljena ustašama, a tokom posljednjeg rata oni su baštinili ustašku tradiciju. Na fotografijama koje su predstavljene javnosti na kojim stoje ustaški simboli vidljivo je da je posvećena velika pažnja izradi tog slova, a moguće da je i kalup", naveo je Radanović.

On je podsjetio da su veliki zločini počinjeni nad Srbima u Krajini, te da su Hrvati i tokom Obrambeno-otadžbinskog rata koristili ustaške simbole.

"Na području Krajine u operaciji 'Zima 94' učestovala je jedinica HOS pod komadom Marka Skeje iz Splita koji i pravi danas incidente u Hrvatskoj kada su u pitanju Srbi, a opšte poznato je da HOS koristio parole za 'Dom spremni'`, ali i slovo 'U'", istakao je Radanović i podsjetio da se ispod Dinare miješaju srpska i hrvatska sela.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanać, rekao je da se ustaškim natpisima na Dinari šalje poruka da Srbi nisu dobro došli na svoju vjekovnu zemlju, da nisu poželjni i da treba da odu.

On je naveo da iz Saveza srpskih udruženja osuđuju ispisivanje ustaško-fašističkih natpisa na Dinari, koji je upućen svim slobodoljubivim ljudima u Krajini.

"Ovakvi fašističko-nacistički natpisi imaju za cilj da zastraše sve dobronamjerne i slobodoljubive građane, a posebno i ovo malo Srba koji žive na prostoru Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova", istakao je Pećanac.

On je dodao da su ustaški natpisi mračne poruke, ali da ne mogu da zastraše srpski narod u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu koji danas živi u teškim uslovima na svojim vjekovnim ognjištima.

"Tražimo što jače angažovanje nadležnih organa, kantona, ali i Federacije BiH, posebno policijskih organa da preduzmu sve zakonske mjere i radnje kako bi se identifikovali počinioci ovih gnusnih radnji i isti da se procesuiraju prema nadležnim pravosudnim organima", rekao je Pećanac.

Na Troglavu, najvišem vrhu Dinare, iscrtan je ustaški simbol slovo "U" i ispisana poruka - "Za dom spremni".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok