• Short title article: Livno

Učenici završnih razreda osnovnih škola na području grada Livna u srijedu su sudjelovali na otvaranju kampanje pod nazivom  "Poštuj život, ne oružje" koja se istovremeno provodi na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kampanja je pokrenuta kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti, a njezin je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi.

Uz to, to je poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

U kampanji sudjeluje svih 10 kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacijskih odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Uz razgovor s policijskim službenicima MUP-a Kantona 10, školarci kao i ostali građani imali su priliku da saznaju nešto više o samom projektu gdje je poseban naglasak stavljen na odgovorno vlasništvo nad malim oružjem čime se sprječavaju tragični slučajevi. 

"Mi smo drugi kanton u FBiH koja je započela s provođenje ove kampanje. U posljednje vrijeme ima dosta incidenata s nelegalnim naoružanjem tako da je UNDP u saradnji s Koordinacijskim odborom za nadzor malog oružja i lakog naoružanja inicirao da se pokrene jedna ovakva kampanja a sve je potaknuto  slučajevima koji se dogodili početkom godine na teritoriju Srbije te kasnije i u BiH", kazao je glasnogovornik MUP-a Kantona 10 Ivica Vrdoljak.

Naglasio je kako osobe koje posjeduju legalno naoružanje moraju biti odgovorni za njega, a pozvao je i sve one koji posjeduju nelegalno oružje da ga predaju policijskim službenicima kako bi se ovi prostori učinili što sigurnijim.

"Cilj je ove kampanje da se skrene pozornost građanima da oružje koje posjeduju legalno drže odgovorim u mjestima predviđenim za to kao što su određeni sefovi, metalne kutije pod ključem da djeca ne mogu doći do njega", poručio je Vrdoljak.

Spomenuo je i akciju MUP-a Kantona 10 "Žetva" u kojoj su građani dobrovoljno predavali naoružanje iz proteklog rata u BiH bez ikakvih posljedica na način da su ga predavali u najbližu policijskoj postaju ili su, pak, djelatnici MUP-a  dolazili do porodičnih kuća i preuzimali naoružanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok