• Short title article: Uskoro nova Vlada HBŽ
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Zastupnici u Skupštini HBŽ na današnjoj sjednici u Tomislavgradu dali su potporu prijedlogu izmjena i dopuna županijskog proračuna, a u nastavku usvojili i nekoliko važnih zakona.

Među njima svakako valja istaknuti onaj o unutarnjim poslovima koji datira još iz 2002. godine i koji je zbog neusklađenosti i nefunkcionalnosti često bio predmet intervencija Visokog predstavnika u BiH. Navodi Večernji list BiH.

Prije same sjednice predstavnici nekoliko stranaka koje participiraju u vlasti potpisali su sporazum oko zajedničkog djelovanja za formiranje nove Vlade HBŽ na čelu sa dosadašnjim premijerom Ivanom Vukadinom. Koaliciji koja je do sada funkcionirala u Skupštini HBŽ, pridružila su se još dva zastupnika iz reda srpskog naroda, tako da za potrebnu dvotrećinsku većinu nedostaju još dvije ruke.

Predsjednik Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) s tim u vezi nam je kazao: „Stranke potpisnice su HDZ 1990 sa 4 zastupnika, HNP sa 5 zastupnika, dakle 9, SDA sa svoja 2 zastupnika i Klub Srba u cijelosti, njih četvero. Tako da trebamo još neki period koji je ispred nas, za dan-dva, ili pet, pokušat doći do tih 17-18 ruku i da ćemo do kraja mjeseca imati Vladu.“

Potpredsjednica Skupštine (SNP) Dragana Damjanović istaknula je kako je osobno vrlo zadovoljna što je do tada podijeljeni Klub Srba konačno djelovao jedinstveno: „I nadam se da ćemo, eto konačno, učešćem svih Srba u Vladi ipak uraditi neki mali korak naprijed ka svom narodu prvenstveno, a onda generalno i za cijelu Županiju.“

„Ovo što se događa ovih zadnjih par dana, način na koji se nastoji doći do jedne većine koja nije korektna, nije bila u skladu s razgovorima koje smo mi vodili svo ovo vrijeme, neka služi svakome na čast, a mi smo tu na način na koji smo razgovarali i spremni smo biti i oporba ako je to ono što će zaštititi dostojanstvo HDZ-a u smislu da nemožemo biti nikada nikomu priljepak, da ne možemo nikome davati bjanko potporu jer HDZ BiH je i bit će najjača stranka na ovim prostorima,“ kazao nam je Dragan Konta, predsjednik ŽO HDZ BiH i zastupnik te stranke u Skupštini HBŽ.

Predsjednika HNP-a i mandatara Vlade HBŽ Ivana Vukadina pitali smo znači li potpisivanje sporazuma da u formiranje Vlade idu bez HDZ BiH, te dobili sljedeći odgovor: „Rekao sam da se razgovori nastavljaju. Još uvijek nitko nije isključen iz tih razgovora, ali sam uvjeren da ćemo do 17 doći. Tko će biti unutra to ćemo vidjeti kad bude sama sjednica Skupštine, danas ne bih prejudicirao kako će to sve skupa izgledati.“

Od predsjednika Skupštine HBŽ doznali smo i to kako im je u planu sazvati izvanrednu Skupštinu 30. studenoga na kojoj bi imenovali novu Vladu, te da se nada da će tako i biti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok