• Short title article: MUP HBŽ upozorava

U posljednje vrijeme na području BiH uočen je povećan broj kaznenih djela vezanih za lažne dojave o namještanju sportskih rezultata, na način da su pojedine osobe pravile naloge na društvenim mrežama Facebooka i Instagrama, putem kojih su se reklamirale da imaju informacije o namještenim sportskim natjecanjima.

Nakon toga su stupali u kontakt sa oštećenim, obmanjujući ih o sigurnim rezultatima, te oštećene navodili da im uplaćuju novac za navodno klađenje na ime fizičkih osoba.

Poslije izvršene uplate, počinitelji ovakvih kaznenih djela su i dalje obmanjivali žrtve da su navodno dobili novac na sportskom klađenju ( praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica ), tražeći od njih da im uplate još novca za navedeni transfer novca, osiguranje novca i slično. U određenom momentu žrtve shvaćaju da su prevarene i odbijaju nove uplate, a u toj fazi, počinitelji, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvama, počinju im prijetiti i iznuđuju još novca od istih.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije skreće pozornost građanima da ne vjeruju osobama koje se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu uopće, navodeći da imaju informacije o namještenim rezultatima športskih takmičenja , jer se radi o prevarama.

Navode iz MUP-a HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok