Prekjučer ja na obale Buškoj jezera u samostan i duhovni centar “Karmel sv.Ilije” stiglo Betlhemsko svijetlo kojeg su ove godine donijeli izviđači splitskog Skautskog zbora, dok su ga prethodnih nekoliko godina, otkad dolazi na Buško jezero, donosili izviđači splitskog Odreda Posejdon.

U povodu stizanja Betlhemskog svijetla na jezero u spomenutom karmelićanskom samostanu je priređen prigodan program kojeg su izveli učenici duvanjskih osnovnih škola iz Grabovice, Kazaginca i Stipanjića. Pristiglo svjetlo su okupljeni vjernici mogli preuzimati i dalje prenositi do svojih domova i drugih crkava kako bi im sjalo za božićne blagdane.

Inače, ideja o prenošenju Betlhenskog svijetla se rodila u Beču 1986.godine za vrijeme jedne božićne emisije kad je jedna gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima poklonuti svjetiljke umjesto božićnih darova. Od tada, svake godine, sedam dana prije Božića, jedno dijete iz Austrije odlazi u Betlehem do “Špilje rođenja” gdje zapali svijetlo koje avionom bude dopremljeno u Beč odakle se dalje posredstvom izviđaša odašilje širom Austrije, ali i drugih zemalja, poput Hrvatske i BiH koje su preuzele taj običaj.

Dnevni Avaz

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok