• Short title article: I dalje bez nove Vlade

Nakon prekjučerašnje sjednice Skupštine, evidentno je kako ova županija u novu kalendarsku godinu ulazi bez nove izvršne vlasti, premda je od Općih izbora prošlo gotovo 15 mjeseci.

Gdje je problem i poštuju li koalicijski partneri obveze preuzete potpisivanjem sporazuma oko zajedničkog djelovanja za formiranje nove Vlade?

Već iz samog prijedloga dnevnog reda za današnju sjednicu dalo se zaključiti kako nema pomaka na formiranju izvršne vlasti, premda je njeno imenovanje najavljeno do konca studenog.

„Zapeli smo na tome da predstavnik SDA Hikmet Hodžić i Kantonalni odbor SDA ne da ime ministra - to nije napravio sve do sada i zbog toga nismo napravili niti novu Vladu. Niti možemo uopće pregovarati s drugim partnerima do 17 kada nas 15 nije iskreno između sebe i kada nismo dostavili ono što smo trebali dostaviti u roku od 3 dana, a svi ostali su to napravili“, kaže predsjednik Skupštine HBŽ Jozo Ćosić (HDZ 1990).

„Oni čekaju svoju sigurnost, da se tako izrazim, od 15 ruku i sad pojedinačni pregovori traju i trajat će još sigurno neko vrijeme dok ne ispeglamo sve pojedinosti koje trebamo ispeglati, a razgovara se sa svim političkim predstavnicima, sa svim strankama“, ističe Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a i mandatar Vlade HBŽ.

„Kada se stvori dvotrećinska većina, odnosno kada bude sigurnih 15 zastupnika, SDA će dostaviti i ime svoga ministra i ući, adekvatno onome što smo potpisali, u formiranje vlasti“, poručuje Hikmet Hodžić, predsjednik KO SDA Livno.

Unatoč evidentnim razlikama, Klub Srba je u vezi sa pitanjem formiranja nove Vlade iskazao jedinstvo, dok kod Bošnjaka to nije slučaj.

„Dostavili smo imena kandidata za ministre, ostaje sve onako kako smo potpisali u sporazumu to ostaje i dalje. Što se tiče nas, sve je OK“, poručuje dopredsjednica Skupštine HBŽ Dragana Damjanović (SNP).

„Klub Bošnjaka nije do kraja konstituiran. Vjerujem da to ima određene refleksije na cijeli proces. Istovremeno, mi smo kao SDA potpisali sporazum, preuzeli na sebe određene obaveze, vjerujem da će KO u skladu sa potpisanim sporazumima potruditi se da ispoštuje svoju obavezu kako bismo ovaj proces priveli kraju“, navodi dopredsjednik Skupštine Arif Kovačević (SDA).

Inače, u ovoj, županiji nikad nije bilo jednostavno postići dvotrećinsku većinu i zbog činjenice da treba ispuniti i ustavne odredbe koje kažu da izvršnu vlast, uz premijera, čine četiri ministra iz reda hrvatskog, tri iz srpskog i jedan iz reda bošnjačkog naroda. Navodi federalna.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok