• Short title article: Kampanja

Kampanja “Poštuj život, ne oružje”, pokrenuta kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, između ostalog, upozorava i na značaj odgovornog vlasništva nad legalnim oružjem.

Prema podacima Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH za 2022. godinu u posjedu građana BiH je 348.000 komada legalnog oružja.

“Odgovorno vlasništvo nad oružjem važno je prije svega, kako bi se spriječili nesretni slučajevi u kojima često stradaju djeca koja pronađu neadekvatno skladišteno oružje. Takvo oružje na pogrešnom mjestu i u pogrešnim rukama nerijetko se zlouporabi za ubistva, femicid, nasilje u obitelji, iznude i provale. Vatreno oružje nije uvijek vezano za smrtne ishode – koristi se i kao sredstvo za nanošenje psihološkog nasilja nad slabijim, emocionalne povrede, zastrašivanje, prisile i druge oblike nasilja. Stoga je kontrola malog i lakog oružja i sprečavanje zloupotrebe vatrenog oružja visoko rangirana na sigurnosnoj ljestvici u BiH”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život, ne oružje”.

Nesretni slučajevi mogu se spriječiti odgovornim vlasništvom oružja u legalnom posjedu. Oružje uvijek mora biti čuvano sukladno zakonskim propisima, pod nadzorom i van dohvata djece. Odgovorno vlasništvo nad oružjem podrazumijeva skladištenje legalnog vatrenog oružja na način propisan zakonom – odvojeni ormarić sa bravom i oružje odvojeno od municije, van dosega neovlaštenim osobama, a posebno djeci i maloljetnicima. Kontrolu načina držanja legalnog oružja kroz periodične provjere obvezano je vršiti policijsko tijelo koji je izdalo odobrenje za držanje oružja.

Navode iz MUP-a HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok