• Short title article: Livno

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorici u Livnu svojim likovnim stvaralaštvom livanjskoj publici i gostima predstavio se hrvatski slikar iz Bosne i Hercegovine Mladen Ivešić, inače docent preddiplomskog i diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Izložbom slika iz njegova ciklusa Mjesto određenja, koja je otvorena u četvrtak pod nazivom Duhovni obzori/likovni horizonti, Ivešić se predstavio u jednom drugačijem svjetlu.

Kao istaknuti sakralni slikar svoj prepoznatljiv trag, kada je riječ o Livnu, ostavio je u crvi Gospe od anđela u Guberu pokraj Livna. Oltarna slika, seco freska, zatim četrnaest velikih i dva manja vitraja istinski su ures crkve, no ovog puta Ivešić se livanjskoj publici predstavio pejzažima u kojima on, kako reče likovni i književni kritičar iz Zagreba Milan Bešlić, istražuje/spoznaje vlastito postojanje u prostoru/svijetu koji ga prožima i determinira, a taj Ivešićev prostor prožet je dodirnim točkama duboke i slojevite osjećajnosti/emocionalnosti točno određenog prostora.

Na večeri otvorenja nazočnima, autoru i gostima dobrodošlicu je poželjela ravnateljica FMGG-a Dražena Džeko, a Marin Ivanović ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti u Mostaru govoreći o njegovu slikarstvu kao autentičnom autorskom izrazu i potpuno jedinstvenom u hrvatskom likovnom korpusu prve polovine 21. stoljeća, naglasio je kako Ivešić tehnikom ulja na platnu slika pejzaže koji su izišli iz njegovog osobnog prostora, koji su sastavni dijelovi njegovog materijalnog svijeta, dakle ubicirani i topografski određeni, ali s posredstvom likovnog medija pretvaraju se  u vizualnu univerzalnost, Sliku kao simbol.

Uz nazočnost brojnih Livnjaka, gostiju, predstavnika političkog, vjerskog i društvenog života izložbu je otvorio gradonačelnik grada Livna dr. Darko Čondrić. Za potrebe izložbe tiskan je i vrlo lijep prigodni katalog u kojem je o Ivešićevu stvaralaštvu, uz gore navedene predstavljače, pisao i Vladimir Filipović povjesničar umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Izložba Duhovni obzori/likovni horizonti za posjetitelje će ostati otvorena do 25. veljače a potom iz Livna seli u Zagreb i Osijek.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok