Najnoviji događaji u Vladi Hercegbosanske županije trebali su konačno otvoriti oči javnosti, a pogotovo onima koji sve do sada nisu željeli progledati. Jučer zakazanoj sjednici Vlade bez ikakvog objašnjenja i opravdanja nisu se odazvali ministri iz HDZ-a BIH, SNSD-a i ministar iz SDA, a koji su toga dana bili u zgradi Vlade.

Ono što se već dugo vremena nagađalo jučer je postalo posve očito; prašina koja se podigla zbog zahtjeva SNSD-a o smjeni ministra zdravstva Darka Horvata (tobože zbog nerada, a zapravo zbog navodne neposlušnosti vlastitoj partiji) samo je trebala biti dimna zavjesa onoga što se iza te smjene zapravo spremalo. A to je rušenje Vlade prvenstveno kako bi se diskreditiralo i iz te Vlade izbacilo predsjednika dr. Nediljka Rimca.

I više je no očito da dr. Rimac godinama već smeta kadrovima HDZ-a BIH koji ne mogu do kraja provoditi svoje stranačke planove,  programe i progone. Prvo im je pomrsio planove kada su ih on i devedesetka doslovce pomeli na izborima 2006., te formirali Vladu u kojoj nije bilo njima podobnih  kadrova. Ta je ista Vlada ostvarila rezultate koje oni nisu mogli ni sanjati; u vrijeme sveopće krize uspjeli su sanirati gotovo sve dugove prijašnjih (HDZ-ovih) Vlada te poduži mandat okončati suficitom.  Tada su oponenti govorili da je to zbog PDV-a.  I danas postoji PDV, ali u novoj Vladi sjede njihovi kadrovi , a deficit se gomila. U čemu je stvar?!

Jedan od glavnih problema je prekomjerno zapošljavanje podobnih kadrova, jer ako niste znali, prvi uvjet da biste uopće mogli razmišljati o poslu jest da imate člansku iskaznicu HDZ-a BIH. I još ponekog istaknutog dužnosnika HDZ-a BIH u obitelji (oca, majku, tetu, svekra…).   Znakovito je i da se broj novouposlenih značajno povećao  u ŠGD-u Hercegbosanske šume, Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa, Ministarstvu financija i Ministarstvu unutarnjih poslova koje drže upravo kadrovi iz reda HDZ-a BIH, kao i u Skupštini čiji predsjednik je također istaknuti kadar spomenute stranke. Učestalo upozoravanje na taj problem ni u Vladi ni u Skupštini nije urodilo plodom. Rezultat toga bila je medijska blokada; sjednice Skupštine odjednom su zatvorene za medije. Javnost koja ih je pratila uskraćena je za osnovne informacije. Zašto bi uopće ti obični smrtnici morali znati o čemu se priča u Skupštini!?

Medijska blokada kao ni medijski linč nije pojava strana ni predsjedniku Vlade ni dužnosnicima devedesetke.  Kako i ne bi kad su upravo oni bili glavne zvijezde svih mogućih oblika medijskih progona,sramoćenja i ponižavanja.  Dolaskom nove  Vlade revni su urednici portala odmah promijenili i načine komentiranja članaka i vijesti na svojim portalima. Sad komentiraju oni malo bolje informatički pismeni i moraju ostaviti trag. Vijesti stižu na kapaljku, pomno odabrane i obrađene, ukrašene probranim fotografijama.

Tome u prilog govori i današnji osvrt i komentar glavnog urednika Radio Livna Josipa Ćurića na jučerašnju tiskovnu konferenciju predsjednika Vlade. Komentira urednik radija više puta  javno deklariranog kao medijska potpora i logistika HDZ-a BIH. Isti taj urednik bio je na izbornoj listi HDZ-a BIH, bio je glasnogovornik Općinskog odbora spomenute stranke, a obnašao je i dužnost savjetnika za medije bivšeg predsjednika Vlade Stipe Pelivana. Tako se glavni urednik obrušio na izjave predsjednika Vlade i dao sebi za pravo predvidjeti scenarij budućih događaja i političkih poteza,  s posebnim naglaskom na nemoralnim potezima predsjednika Vlade koji štiti samo sebe i svoj položaj. A ministri koji odbijaju doći na sjednicu su moralni i u pravu. Oni uredno primaju plaće i uživaju povlastice, uredno idu na službena putovanja (pojedinci su obišli pola Europske unije za vrijeme 15-mjesečnog mandata!) koja nemaju nikakve veze s poslom koji obavljaju.  Njegova percepcija stvarnosti, sa značajnim odmakom od bilo kakve objektivnosti i suvislosti, sasvim jasno pokazuje da i ovaj njegov osvrt potječe iz dobro poznate kuhinje HDZ-a BIH. Neshvatljiva je njihova netrpeljivost , upravo gotovo otvorena mržnja spram dr. Rimca kojemu se i ovaj put, kao nebrojeno puta do sada želi implicirati nemogućnost funkcioniranja Vlade.  Sve kako bi se prikrio njihov vlastiti nerad i nered koji tim neradom učestalo proizvode.  Više i ne pamtimo sjednicu Skupštine bez prekida, bez sukoba i optužbi i posve neizvjesnog završetka. Zatvorenu za medije da bi oni nakon sjednica mogli kreirati neku svoju istinu i plasirati je u javnost.

Znači li ovo konačan pad Vlade? Da, to je scenarij koji bi HDZ BIH žarko želio vidjeti. Jer, kako reče poštovani glavni urednik Radio Livna, to je inače praksa u svim demokratskim društvima zapadnoga svijeta. Pa, rado bismo čuli od poštovanoga glavnoga urednika gdje je pokupio takav primjer?   Usput, da ga malo i podučimo; Vlada pada kad izgubi većinu u Skupštini. A ZNA SE kome bi odgovarao scenarij kaosa i bezvlašća koji bi zavladao padom Vlade. Ipak, bliži se godina izbora.

HDZ 1990 Livno

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija