Do kraja 2015. godine trebao bi biti potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, a početkom 2016. uslijedit će i prva istraživanja na terenu.

Direktor Federalnog zavoda za geologiju prof. dr. Hazim Hrvatović istaknuo je u intervjuu za agenciju Anadolija kako “prve istražne radnje zavise od potpisivanja ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH”.

“Moja procjena je da bi do kraja ove godine trebao biti potpisan ugovor o koncesiji, nakon čega slijedi izrada projektnih istraživanja koji će se verificirati u Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije. Nakon toga bi krenula istraživanja.

Najvjerojatnije bi to bilo početkom sljedeće godine po metodologiji koja bude predviđena projektom istraživanja”, naglasio je dr. Hrvatović. Direktor Federalnog zavoda za geologiju je kazao kako je prva faza natječaja za izbor stručnog konzultanta u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina završena.

“Izvršen je izbor potencijalnih stručnih konzultanata. Upućena je žalba koja se nalazi u Uredu za razmatranje žalbi BiH i čekamo izvješće. Povjerenstvo, odnosno Vlada FBiH će postupiti kako bude naredilo izvješće Ureda za razmatranje žalbi”, naveo je dr. Hrvatović. Ugovor o izboru koncesora treba u konačnici prihvatiti Parlament FBiH čiji će predstavnici, po tri iz Zastupničkog i Doma naroda, te jedan predstavnik Vlade FBiH raditi u povjerenstvu koje će pripremati ugovor. Projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na području FBiH je, navodi Hrvatović, od iznimnog značaja. Naime, u dokumentu koji se odnosi na istraživanje nafte i plina na području FBiH navedeno je da je izvršena preliminarna analiza matičnih stijena, urađeni primjeri strukovnih stilova te dana strukturna interpretacija Dinarida. Prema dobivenim rezultatima, navedeno je u dokumentu, s naftno-geološkog aspekta najperspektivnije strukture područja Federacije BiH nalaze se na prostoru Stoca, Mostara, Drežanke (Drežnice), Tomislavgrada, Livna i Glamoča.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok