SNSD je jedina politička stranka koja zastupa interese Srba u Hercegbosanskoj županiji i sa tom činjenicom unutar koalicije zagovara da dogovor oko pozicija unutar zakonodavne i izvršne vlasti bude na principu snaga unutar Skupštine - kazao je za Fenu član rukovodstva Skupštine Hercegbosanske županije Slaviša Mihajlović.

On prije svega misli da SNSD-u treba pripasti 30 posto pozicija u Vladi, Skupštini, odborima, javnim poduzećima, agencijama, pa i upravnim odborima na nivou Federacije BiH.

- Inzistirat ćemo na poziciji predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije te mislim da je sazrelo vrijeme da jedna od dvije ključne pozicije u županiji ne pripadne samo jednom narodu“, kazao je Mihajlović

S obzirom na činjenicu kako je HDZ BiH najveća parlamentarna stranka u ovoj županiji, slaže se da njima treba pripasti premijerska pozicija dok bi SNSD trebao dobiti mjesto predsjednika Skupštine.

Pored te pozicije a temeljem Ustava tražit će, kako kaže, ono što im pripada a to su tri ministarstva unutar Vlade HBŽ-a dok bi slijedom već spomenute vertikale druga kadrovska rješenja uz daljnje pregovore bila u drugom planu.

Također, Mihajlović spominje nastavak razgovora oko ustavnih promjena, reformi javnog sektora, socijalne politike i obrazovanja.

- Imamo situaciju da Ustav ove županije još nije usuglašen sa Ustavom FBiH, imamo situaciju da se ne poštuju osnovna prava konstitutivnih naroda počevši od grupe nacionalnih pitanja, pisma, jezika..“, istakao je Mihajlović.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok