Agronomsko  prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirao je u nedjelju u Tomislavgradu stručno predavanje za pčelare s područja Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske županije.

Na predavanju su izlagali dr. Ana Marušić Lisac na temu značaja zaštite zemljopisnog porijekla meda, predsjednik Udruge pčelara "Matica" iz Mostara Boris Kvesić, koji je govorio o hercegovačkom medu i zaštiti zemljopisnog podrijetla te doc.dr.sc. Jozo Bagarić kao domaćin, koji je govorio o izradi, sadržaju i osnovnim značajkama elaborata o zaštiti zemljopisnog podrijetla hercegovačkog meda.

Govoreći o problemima s kojima se pčelari najčešće susreću, Jozo Bagarić je u izjavi za Fenu istaknuo prodaju meda i pčelinjih proizvoda u neposrednoj blizini trgovinskih lanaca kao veliku barijeru, nelojalnu konkurenciju, što znači uvoz iz nekakvih zemalja s neprovjerenom kakvoćom i problem krivotvorenje meda.

- To su problemi koji sprječavaju razvoj pčelarstva ne samo na ovom području već u cijeloj Bosni i Hercegovini - kazao je Bagarić.

Osim spomenutih temeljnih stvari s kojim se susreću pčelari Bagarić je uz to još naveo potporu od strane mjerodavnih ministarstava te rad inspekcijskih službi.

- Sve su to pitanja koja su ovdje bila postavljena, a na koja su ponuđeni i odgovori s tim da se sve svodi na to da je ovakvih predavanja nužno što više, ali ona se moraju konkretizirati, a to su zaključci koji moraju biti obvezujući za sve pčelare, a posebice za sve udruge - naglasio je Bagarić.

Također se osvrnuo na rad pčelarskih udruga, preporuci njihovom ujedinjenju u saveze, zadruge ili neke druge oblike organiziranja uz traženje partnera kao što su mjerodavne institucije, a sve s ciljem sređivanje stanja u toj oblasti.

Dr. Ana Marušić Lisac, koja je na predavanju pojasnila postupak zaštite, odnosno certificiranja, kazala je da s obzirom na to da je hercegovački med zaštićen po regulativi koja je sada na snazi, bitno je da medari, pčelari znaju koji su daljnji koraci nakon certificiranja.

- Da bi lakše donijeli odluku kako krenuti dalje trebaju se informirati što iskustva drugih znače i što oznake mogu donijeti - kazala je.

Predsjednik Udruge "Matica" Boris Kvesić kao najveći problem na ovim područjima naglasio je nedostatak zakona o pčelarstvu i krivotvorine koje se nalaze na tržištu i skidaju cijenu njihovom medu.

U svezi sa zaštitom meda od krivotvorina, Kvesić preporučuje da se u rješavanje ovog problema uključe svi pčelari, da naprave zahtjev i kontrolu meda na Agronomsko prehrambenom fakultetu temeljem čega će potrošač znati da je ovo njihov izvorni hercegovački med.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok