Danas 30.siječnja 2015. godine u Sali za sastanke općine Tomislavgrad održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirane aktivnosti na projektu „Staza Gospi Sinjskoj“.Projekt se financira od strane Europske unije kroz instrument pretpristupne pomoći (IPA) u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska- Bosna i Hercegovina.

Ovaj projekt provode Grad Sinj i općina Prozor –Rama u suradnji sa svojim partnerima Gorskom službom spašavanja Stanica Split i gradom Solinom, te općinama Livno i Tomislavgrad, a cilj je financirati uređenje Staze Gospi Sinjskoj koja se generacijama koristila kao hodočasnički put.

Staza će polaziti s Ramskog jezera i samostana na Šćitu prema Tomislavgradu,uz Buško jezero i dalje preko Kazaginca do graničnog prijelaza Prisika, preko Sinjskog Polja do Svetišta Gospe Sinjske. Dalje staza vodi preko Dicma, Dugopolja i Klisa, uglavnom trasom stare Rere do Solinskog svetišta na Gospinu otoku. Trasa je duga oko 150 km,i s njom su obuhvaćeni svi važni povijesni, kulturni i vjerski lokaliteti.

Projektom se želi poboljšati zajednička turistička ponuda temeljena na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva. U navedenu svrhu izrađen je dokument Analize postojeće turističke ponude i još neiskorištenih turističkih potencijala u prekograničnom području RH i BiH, obuhvaćenom u provedbi projekta Staza Gospi Sinjskoj, s posebnim naglaskom na područje uz samu rutu Staze.

Navedeni dokument je podloga izradi zajedničke strategije za promociju turističkih znamenitosti i ponude ovog područja čija izrada je u tijeku.

U sklopu provedbe aktivnosti projekta provedeni su edukacijski programi za pružatelje turističkih usluga i predstavnike civilnog sektora prema modulima i to:zajednička povijest ovog prekograničnog područja s osvrtom na značajne povijesno-turističke lokalitete , destinacijski menadžment, promocija proizvoda i turističkog marketinga, organizacija turističkih događanja, osnovnih poslovnih i informatičkih znanja, te komunikacijsko-prezentacijske vještine.

Pješačenje po obilježenoj stazi jedinstveni je doživljaj koji čovjeka zbližava s prirodom. Projektom se planira hodanje najvećim dijelom izolirano od prometne gužve i kroz slikovite krajeve koji su bogati povijesnim nasljeđem. Utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, ostaci starih staza i mostova, vidikovci su za mjesta za odmor i kontrolne točke na stazi gdje će se moći utisnuti pečat na zadnjim stranicama vodiča koji će biti izrađen u sklopu ovog projekta kao uspomena na nezaboravno putovanje. Do kraja provedbe projekta planirano je uređenje, označavanje i opremanje navedene rute Staze.

Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 558.031,05 EUR, od čega se 302.964,15 EUR odnosi na aktivnosti partnera u RH, a 255,066,90 EUR na aktivnosti partnera u BiH. Udio EU sredstava u ukupnoj vrijednosti projekta je 83 % dok će preostalih 17 % sufinancirati partneri na projektu.

Priopćeno je iz općine Tomislavgrad.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok