Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Bihaća i Sarajeva, slobode lišili dvije osobe zbog ratnog zločina.

Slobode su lišene osobe inicijala M.J.(1968 ) i S.V. (1966) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 172. stav (1) KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“, na području Livna tijekom 1992. godine, u vezi sa članom 180. KZ BiH "Individualna i zapovjedna odgovornost" i  članom 29. KZ BiH "Suučesništvo".

Radi se o osumnjičenima koji su bili dužnosnici Vojne policije HVO-a a pod istragom su zbog ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Livna, koji se odnose na progon na nacionalnoj osnovi i nezakonito zarobljavanje, mučenje, zlostavljanje i progon oko 300 osoba srpske nacionalnosti s područja Livna i okoline, a počinjena su ubojstva 16 civila. (Fena)

Kako saznaje FTV uhićeni su Muamir Jašarević iz Bihaća i Sead Velagić iz Sarajeva

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok