Porezna uprava Federacije BiH izvršila je javnu prodaju zaplijenjene imovine u vrijednosti 722.650,90 KM radi naplate dužnih javnih prihoda.

Prodata je zaplijenjena imovina poreznog obveznika dužnika "I-Livno Bus" d.o.o Livno po cijeni 454.460,90 KM, a u postupku prinudne naplate u Županijskom poreznom uredu Bihać prodata su i dva motorna vozila za ukupno 8.000 KM.

U Županijskom poreznom uredu u Mostaru prodate su tri parcele u vlasništvu poreznog obveznika JKP "Energetika" Konjic za oko 260.190 KM.

Financijska sredstava ostvarena javnom prodajom zaplijenjene imovine, ovisno od vrste dugovanja po osnovu javnih prihoda koje porezni obveznici dužnici nisu izmirili u propisanim rokovima, bit će uplaćena Federalnom zavodu PIO/MIO, Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalnom zavodu za zapošljavanje, te u proračune županija i općina.

Putem javne aukcije prodavana je i imovina "Soko" RKT Mostar kao i imovina "Samostalne građevinske radnje", ali nije bilo zaintersiranih kupaca.

Javna prodaja zaplijenjene imovine tri porezna obveznika organizirana je i u Županijskom poreznom uredu Novi Travnik, ali je imovina ostala neprodata.

Za kupovinu imovine poreznih obveznika "Ćoto" Kreševo, "Metalmerc" Kiseljak i "Visokogradnja" Donji Vakuf nije bilo zainteresiranih kupaca, dok je za imovinu "Borac -R" Jajce ponuđena cijena bila neprihvatljiva, jer je bila znatno niža od procijenjene vrijednosti.

Iz Porezne uprave FBiH navode da poduzimaju sve mjere i radnje da dužne obaveze po osnovu javnih prihoda budu naplaćene, međutim, zaplijenjenu imovinu u postupku prinudne naplate veoma teško prodaju, odnosno uglavnom nema zainteresiranih kupaca, a ukoliko se i pojave nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti.

Razlog za to je ekonomska kriza zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih osoba, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok